• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

07.08.2022

09:42

SAHRANA ILI PORODIČNO VESELJE? Vasilije za života imao jednu želju, da na večni počinak ode uz ZVUKE TRUBE! (VIDEO)

I. M.

Vesti

SAHRANA ILI PORODIČNO VESELJE? Vasilije za života imao jednu želju, da na večni počinak ode uz ZVUKE TRUBE! (VIDEO)

Podeli vest

Vasilije Plavšić (66) iz čačanskog sela Kukići imao je za života poslednju želju da na onaj svet ode uz zvuke trube

Voleo je kažu trubu, muziku i boemski život. Zato je njegova nedavna sahrana više ličila na kakvo porodično veselje, nego na sprovod do večne kuće. 

 - Šta je drugo njegova porodica mogla da uradi, nego da ispoštuje njegovu poslednju želju. Sahrana je organizovana tačno nako kako je on tražio - priča Marko Đoković iz pogrebnog preduzeća koje je sprovelo čitavu ceremoniju. 

- Porodica preminulog je došla i dostavila spisak njegovih želja. Tražio je da se nakon obavljenog opela sa tri sveštenika, u dvorištu njihove kuće oglase trubači, i da njegov kovčeg kroz selo pronesu uz zvuke pesama koje je on voleo. Tako su članovi porodice, rodbina i prijatelji Vasilijeve posmrtne ostatke pratili dva kilometra, sve do mesnog groblja u Mršincima. Trubači sve vreme nisu prestajali da sviraju. Pošto sam prisustvovao sahrani, video sam i sveštenike koji su telefonima snimali onaj pomalo neobičan prizor, međutim kasnije su mi rekli da tu ne vide ništa loše, jer odlazak na drugi svet i treba da bude s pesmom. Uostalom na opelu i oni pevaju - priča naš sagovornik. 

On dodaje da iznenađenju tu nije bio kraj. Vasilije koji je važio za dobrog čoveka i seoskog boema, hteo je da se i u raku spusti uz trubače i muziku. Zbog toga orkestar na ovoj neobičnoj tezgi nije imao predaha, već je svirao sve vreme dok je trajao sprovod na seoskom groblju.

- U jednom trenutku rodbina je počela i da naručuje pesme. Rođaci i prijatelji su mirno i dostojanstveno stajali, odajući mu poslednju počast, da bi u jednom trenutku jedan po jedan počeo da prilazi muzičarima i da ih kiti novčanicama, verovatno onako kako je Vasilije za života činio. Neki od njih su trubačima govorili i koje pesme da sviraju - kaže Đoković.

Vasilije je iza sebe ostavio sina, dve ćerke i četvoro unučadi, koji sproveli poslednju želju njihovog oca.

Đoković kaže da je on nakon obavlkjene ceremonije sahranjivanja otišao pogrebnim vozilo, ali su trubači ostali na groblju da sviraju Vasilijeve omiljene numere, koje je njegov sin Vladica predočio trubačima. 

Neobični zahtevi

U ovom pogrebnom preduzeću kažu da im članovi porodica preminulih sve češće dolaze sa neobičnim zahtevima, upravo po želji svojih pokojnika.

- Nedavno smo imali jedan drugi slučaj da je pokojnik tražio da se prisutni na sahrani dočekuju na kapiji s muzičarima, kao što je to u Šumadiji običaj na svadbama. Članovi akustičnog orkestra sa harmonikama, gitarama, violinama... su svirali i pevali na kapiji puna četiri sata dočekujući prisutne na sahrani. Preminuli je za života odabrao 50 narodnih pesama, napravio spisak i sa amanetom ga ostavio naslednicima - navodi Đoković dodajući da mesečno imaju po nekoliko organizacija sahrana sa sličnim zahtevima. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set