• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

08.08.2022

07:00

DRAMATIČNO! VEĆE KIŠE NEĆE BITI DO OKTOBRA, UPOZORAVAJU HIDROLOZI! I Dunav presušuje!

V.J.

Vesti

DRAMATIČNO! VEĆE KIŠE NEĆE BITI DO OKTOBRA, UPOZORAVAJU HIDROLOZI! I Dunav presušuje!

Podeli vest

Najniži vodostaj na rekama u poslednjih 70 godina, više od 100 barži zaglavljeno u Bugarskoj, nema dovoljno vode za hlađenje reaktora u nuklearkama

Vodostaj Dunava i Save u Srbiji poslednjih dana na pojedinim mestima pao je na istorijski i biološki minimum, koji se ne pamte u poslednjih 70 godina. Stručnjaci, pritom, upozoravaju da više kiše neće biti do oktobra!?!

Koliko je situacija ozbiljna najbolje govori podatak da se voda kod Prahova na Dunavu toliko povukla da se jasno vide ostaci potopljenih brodova iz Drugog svetskog rata!

Tropske temperature bez većih padavina uticale su na to da su korita reka gotovo presušila. Zbog veoma niskog vodostaja Dunava u Bugarskoj i Rumuniji, više od 100 natovarenih barži stoji zaglavljeno, zbog čega je gotovo onemogućen transport uglja do naše zemlje, što pravi probleme u proizvodnji struje. U zemljama u okruženju ugrožen je i rad nuklearki, pošto nema dovoljno vode za hlađenje reaktora (vidite okvir).

Među najboljima

Prognostičari za danas i sutra najavljuju obilnije padavine, ali to neće popraviti ovu situaciju na rekama, a izlaz iz ove krize očekuje se tek u oktobru!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da je nivo Dunava dostigao istorijski minimum i da se na tri lokacije u Srbiji izvode 'interventni bagerski radovi' kako bi se obezbedila minimalna plovnost Dunava i Save.

- Očekujem da ćemo radove na sektoru Čortanovci završiti u narednih mesec dana, kod Futoga za sedam do deset dana, a na Savi kod Bariča za dve do tri nedelje. Ostali delovi su plovni, iako je vodostaj veoma nizak - rekao je ministar i objasnio:

Foto: Ministarstvograđevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Praktično od Bugarske do Nemačke, duž čitavog Dunava svuda postoje problemi zbog niskog vodostaja, i mi smo bili prinuđeni da brzo reagujemo i obezbedimo takozvanu minimalnu plovnost rečnih puteva u Srbiji. Cilj tih radova jeste da se obezbedi propisana dubina plovnog puta kako bi se omogućilo snabdevanje ugljem sa reka. Ali za to je potrebno da plovni put bude regulisan i u Bugarskoj, gde je situacija mnogo teža. Nadam se, ipak, da će se i to popraviti u skorije vreme...

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević kaže da i u ovim katastrofalnim hidrološkim uslovima Srbija gotovo svuda garantuje 2,5 metara dubine za plovidbu, što može retko koja država u Evropi.

- Najgora situacija trenutno je u Bugarskoj, u sektoru Belene, gde je potpuno obustavljen transport. To otežava dopremanje uglja u Srbiju baržama preko Konstance u Rumuniji i luke Ruse u Bugarskoj. Očekuje se, međutim, da će se do polovine avgusta rešiti problem i da će plovni put biti očišćen. Kod nas nema dramatičnih ograničenja kao u Evropi, zato što smo u protekle četiri godine uložili deset miliona evra i izgradili više hidrotehničkih objekata od Beograda do Bačke Palanke. Izvadili smo blizu 700.000 kubika šljunka i peska iz plovnog puta - rekao je Kovačević.

Foto: RINA

Oktobarske kiše

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jelena Jeremić kaže da je situacija jako teška, ne samo u Srbiji već i u Evropi. Ona napominje da će tek oktobarske kiše rešiti problem.

- Vodostaji na Savi i Dunavu su na veoma niskim plovidbenim nivoima, a to znači da 'Plovput' na osnovu naših podataka svakodnevno odlučuje koja će plovila i kog gaza, moći da prođu rekama. Srbija zbog ove situacije već ima veliki problem sa transportom uglja, koji ne može u dovoljnim količina da se preveze. Jako je teška situacija, ne samo u Srbiji već svuda u Evropi - kaže ona i dodaje:

- Sava je kod Šapca vrlo blizu dostizanja istorijskog minimuma, ali kod Beograda ne, jer javna preduzeća dobro upravljaju vodama. Kraj ovog kritičnog perioda doneće nam tek oktobarske kiše, a do tada biće ozbiljnih problema.

Korita Mlave i Kolubare gotovo suva

Hidrolog RHMZ Jelena Jeremić kaže da su najkritičnije trenutno Kolubara sa pritokama i Mlava, gde su korita gotovo suva!

- Ove reke dostigle su biološki minimum, nema dovoljno kiseonika, što može dovesti do odumiranja biljnog i životinjskog sveta. Očekujemo da će narednih dana pasti oko 30 litara kiše u zapadnoj Srbiji, a postoje naznake da će i 13. avgusta pasti oko 20 litara. Dakle, malo će se poboljšati situacija na Kolubari, Zapadnoj Moravi i Jadru. Ali ne možemo da očekujemo veliki porast - kaže ona.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set