• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

08.10.2022

18:25

ZA TOPLIJE DOMOVE: Da ne duva promaja kroz prozore i vrata, U KIKINDI BRINU O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI

V.N.

Vesti

ZA TOPLIJE DOMOVE: Da ne duva promaja kroz prozore i vrata, U KIKINDI BRINU O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI

Podeli vest

Grad Kikinda subvencionisao je i ove godine, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, radove za unapređenje energetske efikasnosti građana, u ukupnoj vrednosti preko 8 miliona dinara.

Na konkurs su se prijavila 242 domaćinstva, a odabrano je 74. Građani koji su potpisali ugovore sa gradonačelnikom Nikolom Lukačem, rekli su da su više nego zadovoljni dobijenim sredstvima, jer će nakon više decenija, konačno rešiti probleme energetske efikasnosti u domaćinstvima. Zlatinka Pavlov od 1963. nije menjala stolariju na prozorima i vratima u kući.

- Duva nam promaja i kroz vrata i kroz prozore. Ovo je odlična prilika to konačno promenimo. Prvi put konkuriše, pokušala sam i uspela-kaže Zlatinka. Milorad Sudarov četrdeset godina vodio je bitku sa hlađenjem kuće tokom zimskih meseci. Najbitnije je mu je, kaže, što će od sada boraviti u toplijim prostorijama.

Foto: V.N.

 

- Uštedeću i gas i struju. Zameniću stolariju na prozorima i vratima, a što je najvažnije, biće mi toplije-navodi Sudarov.

Maksimalni iznos koji su građani dobili po subvenciji je 140 hiljada dinara, dok je prošle godine bio 96 hiljada. Što je predračun bio manji, taj iznos se povećavao.U odnosu na ovogodišnjih pet, lane je finansirana samo jedna mera energetske efikasnosti.

- Najviše domaćinstava, čak 62, opredelila su se za zamenu stolarije, a ostatak je podeljen za zamenu ili ugradnu kotlova na gas i biomasu, izolaciju kuće i krovova, kao i ugradnju i instalaciju toplotnih pumpi. Prvobitno je za ove mere određeno 6,5 miliona dinara, ali smo rebalansom budžeta, zbog velikog interesovanja, povećali iznos na preko 8 miliona.

Foto: V.N.

 

Lokalna samouprava finansira nešto više od 5, a resorno ministarstvo preko 3 miliona dinara -kaže Nikola Jugin, energetski menadžer grada Kikinde.

Krajem oktobra za odabir firmi kao izvođača radova, biće raspisan drugi konkurs koji se odnosi isključivo na solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, čija je vrednost za sada 1,5 milion dinara. Isti konkurs, ali za građane, biće raspisan početkom decembra.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ČIKA MARKO JE SA CRVENOM ARMIJOM UŠAO U KIKINDU! Kaže seća se do tančina, jedini je svedok SVEGA ŠTO SE DEŠAVALO
Srbija

ČIKA MARKO JE SA CRVENOM ARMIJOM UŠAO U KIKINDU! Kaže seća se do tančina, jedini je svedok SVEGA ŠTO SE DEŠAVALO

Nosilac je Ordena sa srebrnim mačevima, Medalje za hrabrost, Zasluge za narod i brojnih drugih odličja za značajnu ulogu u Drugom svetskom ratu, Marko Vuković, devedesetosmogodišnji borac, u čijim grudima kuca junačko srce, i ove godine svojim prisustvom uveličao je svečanost, polaganje venaca na spomenik žrtvama fašizma povodom 78 godina od oslobođenja Kikinde

07.10.2022

20:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set