• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

14.12.2022

17:05

NEGIČINE VLAŠKE ŠUBARE POSTALE SU MODNI HIT! Zbog niske cene mnogi ih traže, njihova izrada zahteva POSEBAAN TRETMAN, VEŠTINU I ZNANJE (FOTO)

V.J.

Vesti

NEGIČINE VLAŠKE ŠUBARE POSTALE SU MODNI HIT! Zbog niske cene mnogi ih traže, njihova izrada zahteva POSEBAAN TRETMAN, VEŠTINU I ZNANJE (FOTO)

Podeli vest

Negica Tarjilović, (49) iz sela Leskova u Opštini Majdanpek slovi za pravog majstora u izradi raznih odevnih i ukrasnih detalja od prirodnih materjala.

Još kao dete naučila je od majke Ljubinke i svoje bake mnogo štoša kada je ručni rad u pitanju, pa tako danas pored seoskih poslova ona tka na razboju, štrika, veze, izrađuje narodnu vlašku nošnju, osmišljava suvenire iz ovoga kraja a naviše vremena joj oduzima pravljenje vlaških šubara, popularno nazvana ,,klabc,, čija je potražnja sve veća.

To je nekada bio isključivo detalj muške vlaške nošnje a danas je među mlađom populacijom postao
pravi modni hit.

Foto: V.J.

 

- Izrada kapa od jagnjeće odnosno ovčije kože nije jednostavan već je to dug proces. Od štavljenja kože, što je duži i teži posao do samog šivenja kape potrebno je da prođe dosta vremena. Tokom jedne godine se najpre koža štavi pa se tek naredne šiju kape. One su jako tople jer su to prirodni materijali, čista ovčija vuna je u pitanju i nekada je to bio detalj narodne vlaške nošnje. Danas je potražnja za ovim šubarama sve veća.

Mladi traže nešto novo, unikatno, pa tako ne možemo da postignemo da napravimo. Imaju svoje zahteve i ideje i trudimo se da to ispratimo. Muškarci mahom žele da to budu originalne šiljate , uzane šubare.

Foto: V.J.

 

Poneko traži sa repovima koji se savijaju, neko da su što čupavije, dok devojke vole da su kratke i pliće rađene. To je poslednjih godina napravilo pravi bum i postalo modni detalj ,pravi modni hit, kaže Negica, koja se trudi i voli mladima da udovolji i ispuni svaku želju bez obzira što proces rada koji nije tako jednostavan i što ga nikako ne prati cena od svega 2.000 dinara.

U ovu takozvanu porodičnu manufakturu uključeni su svi članovi porodice, svako na svoj način. Majka Ljubinka (67) je zadužena da se dobro isprede ovčija vuna, jer je malo njih danas ostalo sa znjanjem ovu veštinu poznaje.

Foto: V.J.

 

-  Malo je žena je u ovim selima koje ja znam da predu vunu. Mahom se kupuje. Mi imamo naše ovce, imamo vunu, koju ja predem i kasnije bojim, a kada nam ponestane kupujemo, priča majka Ljubinka. Ova vredna porodica trudi se da veštinu u izradi starih rukotvorina ovoga kraja očuva od zaborava.

Pa se tako odevni predmeti Negice Trajilović pletene čarape sa vezom, tkane i moderno izdizajnirane tašne, suknje, torbice za mobilne telefone, štrikani i heklani džemperi i bluze, šalovi mogu videti na svakom koraku. Kao modni detalji ili sve češće kao autentičani pokloni iz Istočne Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ZA DLAKU IZBEGNUTA TRAGEDIJA KOD MAJDANPEKA! Automobil se zakucao u cisternu - Od siline udarca sleteli s puta!
Hronika

ZA DLAKU IZBEGNUTA TRAGEDIJA KOD MAJDANPEKA! Automobil se zakucao u cisternu - Od siline udarca sleteli s puta!

U petak oko 21 čas na deonici regionalnog puta Majdanpek-Beograd, tačnije na mestu u blizini takozvane Buljubašine česme, došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je putničko vozilo marke "volkswagen polo" koje se kretalo iz pravca Požarevca iz još uvek nepoznatih razloga prešlo na suprotnu stranu i udarilo u cisternu koja se kretala iz pravca Majdanpeka

03.12.2022

06:57

sledeća vest

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set