• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ.S.

12.01.2023

10:30

TOP CRNOG ĐORĐA ZAGRMEO U IGRIŠTU! U čast i slavu predaka, stupio je na večnu stražu ispred spomenika "Gvozdenog puka" (VIDEO)

LJ.S.

Vesti

TOP CRNOG ĐORĐA ZAGRMEO U IGRIŠTU! U čast i slavu predaka, stupio je na večnu stražu ispred spomenika "Gvozdenog puka" (VIDEO)

Podeli vest

U kuršumlijskom planinskom selu Igrište, gde je napravljen prvi spomenik junacima “Gvozdenog puka” napravljen je drveni top, koji stvarno puca! Autor ovog “junačkog obeležja” iz ranijih vremena je Života Jevremenović. Napravljen je od trešnjinog drveta i predstavlja repliku topa iz 1884. godine

Meštani ovog sela i susednog Sagonjevo probno su pucali iz njega krajem prošle godine i uverili se da radi, a sada ga nude na iznajmljivanje, za svadbe, krštenja…

- Vožd Karađorđe Petrović je iz nužde napravio prvi srpski drveni top da bi se bolje “akao” sa Turcima a posle toga su i naše topolivnice do današnjih dana pravile topove, ali više niko nije napravio drveni.

Foto: LJ.S.

 

Moj drug Života iz Igrišta je iz zabave i zadovoljstva napravio drugi drveni srpski top, a sve u čast i slavu precima topličkog “Gvozdenog puka” iz ovih krajeva. Životin top ima i “krštenicu” i čast da svojom topovskom paljbom čuva prvi spomenik “Gvozdenom puku” u Igrištu- kaže Radovan Radovanocić iz kuršumlijskog sela Sagonjevo, koji uvek podržava Životine ideje.

Ovaj top je sada, šali se Radovanović, dostupan i javnosti za iznajmljivanje.

- Upravni odbor, zadužen za upotrebu i održavanje topa jednoglasno je odlučio da se top može davati u zakup za svadbe, krštenja, rođendane slave i ostale svečanosti i svetkovine. Uz top ide, posluga sa džebanom i prevoz do mušterija, cene su pristupačne, po dogovoru sa klijentima.

Foto: LJ.S.

 

Zainteresovani se mogu obratiti u kancelariji broj 2. na spomen kompleksu Maroš u Igrištu, a četvrtkom u gradskoj kafani tačno u podne kod Živote i ostalih članova upravnog odbora za top- kažu ovi vremešni momci, koji su uvek spremni za šalu i od svega prave zdravu priču.

Napunjen sa tri petarde i starim novinama

Top je na probnom pucanju bio napunjen sa tri petarde i starim novinama i zaglušio je sve svojom grmljavinom. Ima i krštenicu, gde piše svaki detalj o njemu. Tako saznajemo da je kalibra 61,3 milimetara, dužine dva metara a širok je 160 centimetara i da je nastao u “Republici krompira”, kako Igrištani zovu svoje selo.

- Moja je ideja bila da organizujem performans i kada opalimo iz topa, da izleti i golub kao simbol mira. Time bismo poslali poruku da kada bi svi pucali iz ovakvih topova, niko ne bi stradao- priča
Života Jevremović. Dodaje da je na ideju da napravi top došao pre desetak godina. Mere je uzeo sa fotografije hajduk Veljka Petrovića koji stoji kraj topa.

Foto: LJ.S.

 

- Točkove sam pronašao na jednom otpadu u Beogradu. Oni su tako stojali u podrumu, sve dok nisam našao dobro trešnjino drvo za cev. Najveći problem mi je bio kako da ga napunim. Za njega je potreban crni barut, ali mogu i petarde sa starim novinama- objašnjava Života.

Ko zna šta nas čeka na proleće

I na kraju, je muka koju je imao urodila plodom, jer je Igrište dobilo drveni top, kakav nigde nema. Ovaj kuršumlijski planinski kraj poznat je po zdravom humoru njegovih meštana, a ni ideje im ne
nedostaju, posebno kada zakove zima, pa se uz smederevac i grejanu rakiju kuju planovi za naredne akcije. Ko zna šta nas sve čeka na proleće….




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set