• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

09.02.2023

11:23

ERE IMAJU ČIME DA SE PODIČE: Sa svih strana sveta posetioci pohodili Potpećku pećinu, Stari grad i StaPark (FOTO)

Z.G.

Vesti

ERE IMAJU ČIME DA SE PODIČE: Sa svih strana sveta posetioci pohodili Potpećku pećinu, Stari grad i StaPark (FOTO)

Podeli vest

Turistička ponuda Užica je sve raznovrsnija, pa je broj turista koji posećuju ovaj grad uvećan. Do 1. decembra prošle godine grad na Đetinji je posetilo 75.781, pri čemu je 52.896 noćenja ostvareno od strane domaćih gostiju, a 23.085 je broj ostvarenih noćenja stranih turista.

- Turisti su najviše posećivali Potpećku pećinu i nju je posetilo 6.500 turista, dok je 5.500 turista obišlo užičku tvrđavu Stari grad. U toku tromesečnog rada u Neolitskom naselju “StaPark” boravilo je 2.143 posetioca.

Turistička organizacija Užice se priprema i za novu sezonu u “StaParku”, koji će za posetioce biti otvoren u periodu od 1. maja do 31. oktobra, a trasu dužine oko 7 km svi posetioci prelaziće električnim vozićem – kaže Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice.

Foto: Z.G.

 

Prema njenim rečima narednih dana počeće i realizacija novog projekta kroz Program prekogranične saradnje sa BiH.

- “Jačanje pešačkog koridora u prekograničnom području Srbije i BiH” projekat je vredan oko 404.000 evra, a realizacija će trajati 24 meseca sa ciljem da se unapredi kvalitet turističke ponude na otvorenom u skladu sa evropskim standardima.

Biće obeleženo 580 kilometara pešačkih staza i postavljeno 10 odmorišta uz obuke za obeležavanje i nabavku neophodne opreme. Projekat predviđa i promociju pešačkih i planinarskih staza u prekograničnoj oblasti – kaže Danijela.

Potpećka pećina je zaštićeno prirodno dobro. Pećinski ulaz – džinovski portal u okviru potkovice visok je 50 metara, a širok 12 metara pri dnu, odnosno 22 metra pri vrhu. To je najviši pećinski ulaz u Srbiji izdubljen na krečnjačkoj litici čiji je vertikalni deo visok 72 metra.

Foto: Z.G.

 

Potpećku pečinu izgradile su vode ponornica koje poniru u Drežničku dolinu i posle podzemnog toka u dužini od 4-5 kilometara izbijaju iz pećine ili vrela ispod pećine i grade Petnicu pećinsku reku.

U pećini se razlikuju dva glavna sprata pećinskih kanala – stariji Gornja pećina i mlađi Donja
pećina. Bogatstvo pećinskog nakita spada u red veoma retkih u kraškim pećinama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jelisaveta

pre 1 godinu

Ja ne znam sta ima na ta tri mesta da se vidi... Pećina, zidine stare tvrdjave i selo Stapari ... glupost i sprdnja. Imamo i spomenik Miću Petrovicu u centru, e to je atrakcija!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set