• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.L./topress

01.03.2023

11:38

MAJČINSTVO, DAR OD BOGA KOJI NEMA CENU! Nataša je došla na originalnu ideju, oslikaće stomak za uspomenu iz trudničkih dana, TAKO JE SVE POČELO (FOTO)

Toppress

Vesti

MAJČINSTVO, DAR OD BOGA KOJI NEMA CENU! Nataša je došla na originalnu ideju, oslikaće stomak za uspomenu iz trudničkih dana, TAKO JE SVE POČELO (FOTO)

Podeli vest

Svaka žena trudničke dane pamti do kraja života, a Nataša Jokić iz Topole se na svoj način potrudila da trudnicama ostavi najlepšu šarenu uspomenu na njihovu trudnoću

Naime, ova kreativna žena se već godinama bavi oslikavanjem lica i tela, takozvani "face painting" i "body art".

- Od svoje sedamnaeste godine bavim se šminkanjem, kozmetika je bila moja želja još od detinjstva, iako sam po struci mašinski tehničar. Tako sam šminkanje povezala sa face paintingom i na taj način maksimalno ispoljila kreativnost. Moja majka je predavala likovno verovatno sam od nje nasledila talenat za crtanje, a uvek su u kući bile olovke i boje. Jedne večeri, sasvim slučajno u trenutcima kada sam bila tužna stvorila sam prvo remek delo, od tad je sve počelo, a platno je ubrzo zamenilo nečije lice ili telo- rekla je ova umetnica iz Topole.

Foto: Toppress

 

Nataša se face paitingom bavi od 2015. godine, i kako kaže jedina mana ovakvog umetničkog dela je ograničen rok trajanja – uglavnom dok se ne opere vodom. Pored oslikavanja lica ona oslikava i telo a trudnički stomak je za nju poseban izazov.

- Kod oslikavanja stomaka, mora da bude visoka trudnoća, odnosno sedmi, osmi ili deveti mesec a uglavnom je to deveti mesec. Motive koje ću slikati uglavnom sama izaberem ili predložim, a nekada i mame izraze želju šta će se naći na njihovom stomaku. Uglavnom, njima je svakoj bilo veoma prijatno i sve su mi rekle da su uživale. Svaki  put beba je reagovala i mrdala se, što je nešto fenomenalno. Njima je posebno drago što će pokazati slike bebama kad porastu, kažu da im je to veoma lepa uspomena a meni je ovo oslikavanje nešto posebno i prelepo - ističe Nataša.

Foto: Toppress

 

Kako kaže, imala je jedan primer dve školske drugarice koje su zajedno došle da oslikaju trudničke stomake, jer su im termini porođaja bili približni pa su želele da imaju zajedničku uspomenu. Ono što je najvažnije to je da bebi ovo oslikavanje ne može da škodi a boje su na prirodnoj bazi.

- Malo ima predrasuda oko tih boja, ali moram reći da su one  na vodenoj bazi i specijalizovane su za lice i telo, dermatološki testirane. Skidaju se toplom vodom i sapunom ili vlažnim maramicama, tako da ne može da škodi ni mami ni bebi- poručuje Jokićeva.

Foto: Toppress

 

Inače, umetnost oslikavanja lica i tela bila je prisutna još u praistoriji, kada su za vreme obreda ljudi koristili živa platna da bi dočarali iskustva iz prošlosti, životne težnje ili pak motive. Ukrašavanjem tela, oslikavanjem raznih motiva ljudsko telo postaje takozvano Živo umetničko delo.

Ovi neverovatni načini ljudskog izraza postoje u dva paralelna sveta.

Prvi je svet starih rituala i tradicije, koji je star koliko i čovečanstvo, a drugi je body art kao vrsta savremene umetnosti. Body painting (oslikavanje tela) je jedna od formi body art-a . Najčešće se slika po celoj površini tela. Body painting, koji je ograničen na lice zove se face painting.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set