• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Barjaktarević

17.03.2023

20:04

ZEMLJOTRES, SIRENE, DECA BEŽE IZ ŠKOLE! U okolini Kruševca izvršena simulacija prirodne katastrofe (FOTO/VIDEO)

R.B.

Vesti

ZEMLJOTRES, SIRENE, DECA BEŽE IZ ŠKOLE! U okolini Kruševca izvršena simulacija prirodne katastrofe (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U pokaznoj vežbi ,,Prirodna katastrofa zemljotres - simulacija zemljotresa,, na dve prekomoravske lokacije učestvovalo preko 300 aktivista, od kojih je oko 250 djaka i nastavnika Osnovnih škola ,, Brana Pavlović,, u Konjhu i ,,Vasa Pelagić,, u Padežu. Ova dva mesta ocenjena su kao visoko rizična od zemljotresa

Jaki zvučni signali za opasnost od zemljotresa danas su u 10 ,30 časova u dvorištima dveju prekomoravskih škola, u Konjuhu i Padežu, prekinuli dečju igru, a djaci koji su bili na časovima stali su uza zid u svim učionicama.

Dok je signal za opasnost još zavijao, sa istovetnim zvucima na mesto epicentra zemljotresa pristizala su kola hitne pomoći i drugih službi. Komunalni policajci su najpre premestili na sigurna mesta decu koja su se igrala u dvorištima škola, a potom evakuisali učenike i nastavno osoblje iz školskih objekata, gde su ih dočekivale kolone aktivista Crvenog krsta, Doma Zdravlja i Hitne pomoći. 

Foto: R.B.

 

Svo osoblje koje se nalazilo u školama je pregledano, a pomoć u zavojima ruku i glave ukazana je nekolicini pojedinaca. Potom se prišlo pregledu školskih objekata.

Bila je ovo pokazna vežba Štaba za vanredne situacije Kruševca pod nazivom ,,Prirodna katastrofa zemljotres - simulacija zemljotresa,, koja je organizovana u prekomoravskim kruševačkim selima Konjuh i Padež, sa ciljem provere spremnosti primene mera i zadataka civilne zaštite lokalne samouprave , počev od mesne zajednice i poverenika civilne zaštite, do svih subjekata od posebnog značaja.

Foto: R.B.

 

U toj pokaznoj vežbi učestvovalo je oko 300 učesnika od kojih je 250 učenika i nastavnog osoblja iz osnovnih škola ,, Brana Pavlović,, i ,,Vasa Pelagić,,. , mada je u ovoim školama, kako smo saznali, iz godine u godinu sve manje đaka. Konjuh ima oko1.200, a Padež nešto više od 800 stanovnika.

Kad je utvrdjeno da je opasnost od zemljotersa prestala, pozvani su roditelji da preuzmu svoju decu, a u medjuvremenu su im perdstavnici Crvenog krsta , Doma zdravlja i Hitne pomoći, obasnili kako da postupaju u eventualnoj opasnosti od zemljotresa.

Foto: R.B.

 

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, u ulozi komandanta Štaba za vanredne situacije, vežbu je ocenila veoma uspešnom. Nisu Konjuh i Padež slučajno odabrani za pokazne vežbe u slučaju zemljotresa. Ovde se, kažu nam meštani, pre deset godina zaista treslo tlo, pa se pojavila i klizišta. To, kao i poslednji katastrofalni zemljotresi u svetu, posebno u Turskoj i Siriji, upozoravaju na veliku zabrinutost.

Zato su i Kruševljani odlučili da najpre obuče decu u postupanjima u slučaju eventualnih zemljotresa. U Konjuhu i Padežu , dok je trajala vežba sa prodornim zvučnim signalima, kao i da je vreme bilo stalo. Ljudi u okruženju su stajali, ali odmah po signal o prestanku opasnosti , krenuli su, primetili smo na obradiu svojih plodonosnih oranica.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)
Live TV

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)

Vest dana je dolazak kineskog predsednika u Beograd. On će posetiti Francusku, Mađarsku i Srbiju. Zapadnim medijima najinteresantnija je njegova poseta Srbiji. Za osam godina ovo je njegova druga poseta našoj zemlji. Na današnji dan bombardovana je kineska ambasada u Beogradu, tako da ova poseta ima određenu simboliku i nimalo nije slučajno što je baš ovaj dan izabran. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorio je Ibro Ibrahimović, član GO SPS i advokat Pavle Staničić.

07.05.2024

16:29

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set