• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

25.03.2023

14:48

SIGURNI STE DA ŽELITE MOJE MESTO?! Oboleli od multiple skleroze podigli glas!, UKAZUJU NA SVE VEĆI PROBLEM (FOTO)

V.N.

Vesti

SIGURNI STE DA ŽELITE MOJE MESTO?! Oboleli od multiple skleroze podigli glas!, UKAZUJU NA SVE VEĆI PROBLEM (FOTO)

Podeli vest

Pod sloganom ,,Sigurni ste da želite moje mesto?!“ članovi Udruženja multiple skleroze u Kikindi održali su danas javni čas na parkingu kod poznatog supermarketa, ukazujući na probleme sa kojima se gotovo svakodnevno suočavaju prilikom parkiranja.

Građanima su delili letke u želji da dobiju razumevanje, koje često izostaje zauzimanjem parking mesta za invalide, ali i u želji da bude više uređenih prostora za njih.

Mesta rezervisana za invalide na parkinzima u Kikindi gotovo da ima dovoljno, iako neka od njih nisu dovoljno vidno obeležena. Kako navode iz kikindskog Udruženja multiple skleroze, postojanje ivičnjaka na parkinzima predstavlja veliku barijeru za invalide, kao i nedovoljno razvijena svest građana koji bez adekvatne nalepnice često zauzimaju obeležena mesta žutom bojom.

Foto: V.N.

 

- Pojedine gradske institucije takođe se ne pridržavaju osnovnog prava invalida i parkiraju vozila na mesta koja su za njih predviđena. Mi smo osobe sa invaliditetom svakog dana, i vikendom, praznicima, noću i uvek je to naše mesto.

Problem je dosta učestao, naročito kod većih tržnih centara. Bolno je za nas kad ukažemo sugrađanima da imamo problem za parkiranje, jer je sta na naše mesto bez nalepnice, oni se svađaju sa nama. To nam predstavlja dodatni stres- istakla je Brankica Miškov, predesednica Udruženja multiple skleroze u Kikindi.

Saobraćajna policija u Kikindi nedavno je inicirala sastanak predstavnika Udruženja obolelih od multople skleroze sa nadležnima, kada je objašnjeno da se i policija suočava sa problemom, a to je manjak saobraćjnih policajaca na terenu.

- U momentu kad pozovemo, desi se da saobraćajci ne mogu uvek da dođu na teren i da nam pomognu. Mogu da ih pohvalim da nam zaista izlaze u susret i da dobRo sarađuju sa osobama sa invaliditetom-rekla je Miškov.

Foto: V.N.

 

U Kikindi postoje dva uređena parkinga. Jedan je prvatni ispred poznatog supermarketa, a drugi je u Nemanjinoj ulici, koji su uređeni po svim potrebnim standardima bez ivičnjaka i sa dodatnim prostorom za izlazak u invalidskim kolicima. Problem je i nedovoljno vidljiva vertikalna signalizacija na drugim parkiralištima u gradu, koje su često izbledele.

Deset odsto od ukupnog broja parking mesta trebalo bi da pripada osobama sa invaliditetom prema saobraćajnim standardima. U Parkin sesrvisu JP ,,Kikinda“ navode da je od ukupno 1.160 parkin mesta, 63 namenjeno osobama sa invaliditetom.

Obećani bolji uslovi

- Mart je mesec podizanja svesti o obolelima od multiple skleroze. Zbog toga želimo građanima da ukažemo na veliki problem da nepropisno parkiranje na mestima za osobe sa invaliditetom predstavlja dodatnu muku. Danas smo ukazali da je potrebno da pokažu više empatije za njih i da građani znaju da zauzimaju mesto nekoj majci koja ima dete sa Daunovim sindromom ili možda ratnom vojnom invalidu.

Postoji mogućnost i da ovaj parking ispred velikog supermarketa bude dat na upravljanje Gradu, koji je sad u privatnom vlasništvu, tako da saobraćajna policija ovde nema ingerenciju da reaguje. Učinićemo sve i da umanjimo barijere koje osobama sa invaliditetom predstavljaju problem-rekao je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine Grada Kikinde.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set