• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

10.04.2023

22:30

ZAŠTO SE KAŽE "TEŽAK KAO ZEMLJA"? Ovaj izraz potiče iz Banata - zbog jedne stvari neimari ovog kraja su i danas poznati

V.N.

Vesti

ZAŠTO SE KAŽE "TEŽAK KAO ZEMLJA"? Ovaj izraz potiče iz Banata - zbog jedne stvari neimari ovog kraja su i danas poznati

Podeli vest

Ako vas put nanese u Kikindu, s koje god strane druma da prođete, dočekaće vas stare ciglane kao nemi svedoci jednog davno prošlog vremena. Bilo je to vreme u kojem je banatska zemlja mnogo obećavala, a od njene gline se pravila cigla umešana vrednim rukama ondašnjih neimara od koje su sagrađene mnoge raskošne građevine i kuće, i dan-danas postojane.

Ovo je priča o starim ciglanama koje ponosno uzdignute stoje pored puta i nakon nekoliko vekova
podsećaju da je od majke zemlje i sopstvenim radom sve moguće. Zahvaljujući njima, ostalo je u Banatu bogato arhitektonsko nasleđe koje svoj nastanak duguje izdašnoj banatskoj zemlji.

Na močvarnom tlu, isušivanjem i gradnjom kanala krajem 18. veka, dobijena je plodna crnica. Tako su pod austrougarskim uticajem, do tada kuće građene od naboja, čerpića i lepljene zemlje, zamenjene onim od pečene cigle i crepa.

Ciglane su proizvodile dve do tri hiljade komada cigala dnevno. U današnje vreme je 90 odsto kuća u Banatu sagrađeno od cigle. Kada su počele da se grade kuće od cigle, od čvrstog materijala, krajem veka su se u svakom selu otvarale ciglane. U Banatskom Velikom Selu su dve, pa u Ruskom Selu, u Kikindi, Iđošu, Sajanu, iza Bašaida, skoro u svakom selu-kaže Dušan Dejanac, picac i istoričar iz Kikinde.

Posao u ciglanama bio je mučan, iscrpljujuć, a banatska zemlja je mnogo davala, ali uzimala snagu pregaocima koji su danonoćno u njima radili. S toga je u Banatu uvrežen izraz "Težak kao zemlja", za onog čiju narav i karakter porede sa teškim radom na njivama i u ciglanama.

- Radnici u ciglanama su najpre danima kopali tu zemlju, a onda su ubacivali unutra i slamu i plevu i ko zna šta sve, kako bi se napravila samo jedna smesa koja je opet morala da "živi" nekoliko dana, a nakon toga je zalivali vodom, pa gazili. Jedan izuzetno mukotrpan posao -navodi Dragoljub Badrljica, kikindski hroničar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set