• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.04.2023

13:09

ZNATE LI ŠTA JE VALJA PRERAST? Primer da magija u istočnoj Srbiji i dalje postoji (FOTO)

Printscreen You Tube, V.J.

Vesti

ZNATE LI ŠTA JE VALJA PRERAST? Primer da magija u istočnoj Srbiji i dalje postoji (FOTO)

Podeli vest

Jednolučni most bez stubova i podupirača projektovan savršenije od bilo kojeg arhitekte, Valja Prerast podseća na portal koji vodi u drugu dimenziju.

On predstavlja najveći prirodni most u Srbiji, a svojom jedinstvenošću se ističe time što nije nastao urušavanjem pećine, već ga je strpljivo vekovima “gradila” istoimena reka koja protiče ispod njega.

Valja Prerast se mirno skrasio podno Rudne Glave i tu našao utočište svojoj lepoti. Nalazi se na nekih 10km od Majdanpeka, koji predstavlja prvo veće mesto u blizini.

Foto: printscreen youtube

Lepote Srbije

Oblast oko Majdanpeka je dom jednih od najstarijih rudarskih kopova u Evropi. Ali se sa sigurnošću zna da je tu najstariji rudnik bakra u svetu! Uz to, prirodnih lepota u okolini je nebrojeno.

Živopisna staza u dužini od 1.3 km vodiće vas do prirodnog mosta kroz slikoviti prirodni predeo ograđen visokim stenama i kamenjem između kojih protiče mirna rečica. Reka je plitka na pojedinim delovima svog toka, isto tako i na ovom potezu, prepuna je kamenja pogodnog za prelazak na drugu stranu, a da pri tom ne skvasite noge.

Saveti za putovanje:

- Ostanite do kasnog popodneva, pogotovo ako uživate u fotografiji, i uhvatite zrake sunca koje prolaze ispod luka.

- Obavezno ponesite rezervni šorc, pantalone i patike. Veoma je moguće da će te se malo pokvasiti, pogotovo ako poraste nivo vode.

Na koncu, stižete do Valja Prerasti, impozantog primera prirodnog građevinarstva. Svojom visinom od 44.8m i širinom u dnu od 9.7m, dominira okolinom u svojoj lepoti, pogotovo kada u popodnevnim časovima ispod njega ugledate Sunce. Doživećete predivnu avanturu, jer će vas magija istočne Srbije u potpunosti očarati.

Foto: printscreen youtube

Tajnoviti pećinski izvori

Tajnoviti pećinski izvori, pojate razbacane po proplancima, predivni vidikovci sa masiva Deli Jovana, Krša i Stola…


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set