• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina.rs

24.04.2023

17:05

SVAKA ČAST! Aleksandar spasio goluba od sigurne smrti - Vazdušna struja nosila srpskog visokoletača preko 80 KILOMETARA

Rina.rs

Vesti

SVAKA ČAST! Aleksandar spasio goluba od sigurne smrti - Vazdušna struja nosila srpskog visokoletača preko 80 KILOMETARA

Podeli vest

Aleksandar Makismović iz Čačka pronašao je iznemoglog goluba i odlučio da mu pomogne, ne znajući da ga je na taj način spasao sigurne smrti.

Neobičan gost, čudnim spletom okolnosti, iznemogao i na ivici života i smrti stigao je u Čačak. Na ulici u centru grada, Aleksandar Makismović ugledao je goluba koji se bori da preživi, a kako je imao prseten na nozi znao je da nekom pripada i da je zalutao.

- Polako sam prišao da ga uzmem, a kako je bio u jako lošem stanju i da je hteo nije mogao da pobegne. Nisam mogao da dozvolim da strada, a pošto je imao prsten oko noge odmah sam kontaktirao prijatelja golubara koji ima katalog u kom su ubeleženi svi golobuvi kod nas i pokušali smo da pronađemo kome ovaj lepotan pripada - rekao je Aleksandar.

Foto: Pixabay

On dodaje da su odmah videli da je u ptanju takmičarski golub, koji pripada rasi čuvenih srpskih visokoletača. Sklonili su ga sa ulice i pružili svu neophodnu negu kako bi preživeo i tako spasili sigurne smrti. Da ga niko nije uzeo sa ulice, skoro sigurno bi uginuo tokom dana.

- Ispostavilo se da je to golub izvesnog Neša iz Lazarevca. Kad smo ga pozvali telefonom prijatno se iznenadio, jer pošto e krenuo da sprema golubove za takmičenje u čestvrtak pustio čitavo jato i sve ih je odnela jaka vazdušna struja. Svi su mu nestali, a samo je ovaj jedan pronađen u Čačku. Kako je rekao, golub kog smo mi pronašli je izuzetan letač i srećan je što je bar njega uspeo da vrati - ističe Aleksandar koji je inače nadležni u ZOO Higijeni Čačak pa zato i ne treba da čudi njegova briga koju je pokazao prema iznemogloj ptici.

Foto: Pixabay

Srpski visokoletač je sportski golub iz rase visokoletača, vrlo cenjen među odgajivačima kod nas i u svetu. Odgajivači su mnogo decenija posmatrali specifičan let golubova i ukrštali ih, trudeći se da povećaju vreme njegovog zadržavanja u vazduhu. Tako, za razliku od drugih gajenih vrsta na primer pismonoša ili lepezana, kod visokoletača se isključivo ocenjuje let – visina i svojstvo zajedničkog kruženja u jatu.

U Srbiji ima više od 20000 odgajivača srspkog visokoletača, koji je i ptica predstavljena na simbolu Golubarskog saveza Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set