• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.05.2023

22:17

SELO NA JUGU SRBIJE OŽIVI SVAKOG PRVOG MAJA! Populaciju čine desetak meštana - Proslava praznika rada budi NOSTALGIJU

Printscreen You Tube

Vesti

SELO NA JUGU SRBIJE OŽIVI SVAKOG PRVOG MAJA! Populaciju čine desetak meštana - Proslava praznika rada budi NOSTALGIJU

Podeli vest

Na tromeđi Lebana, Bojnika i Leskovca, postoji jedno maleno selo Sekicol u kojem se dečiji plač nije čuo više od 20 godina, ali ovo je jedno od omiljenih lokacija koje omladina bira za proslavu praznika rada.

U selu Sekicol na jugu Srbije, koje se nalazi preko puta arheološkog lokaliteta Caričin Grad, nema ni asfaltiranog puta, ni vodovoda kao ni kanalizacije. Jedina upečatljiva stvar su zarasli putevi kojima samo vikendom svrati po neko da obiđe desetak ostarelih meštana.

Međutim, to malo i pusto selo na Kosovu i Metohiji, koje odiše netaknutom prirodom obasjanom mirom, zvukovima ptica, ponajviše malih slavuja, već godinama unazad puni se samo u jednom danu. Taj dan je Prvi maj.

Prvi maj je rezervisan za okupljanje porodice i prijatelja u starinskim kućama, posebno mladih, onih sa gradskih asfalta. Uz zvuk nostalgične, pomalo i tužne pesme skromnog slavuja na grani, podseća na detinjstvo i na priče o svetu bez mobilnih telefona. Omladinu vraća zelenilu kojeg sve manje ima u urbanim krajevima.

Foto: Printscreen You Tube

Selo Sekicol

Stara kuća od drveta i blata, čiji zidovi, kad bi mogli, pričali bi o prohujalim vremenima, o porodičnim slavama, o rađanju, o ognjištu koga više nema, o svadbama, o ljubavi…U takvoj kući i u dvorištu ispred je u tom malom selu slavljen juče Prvi maj. Selo je brujalo od smeha, kikota, muzike, nad njim se nadvio miris sa roštilja, a u kući gde ja slavim sa društvom, i miris sveže ispečenog bakinog propeća i kolača koje smo same umesile.

Ta kuća i to sveže pokošeno dvorište tog dana postanu i mesto podsećanja na prošlost, sećanja na bake i deke koji su nekada tu živeli, a stara kuća u kojoj sve miriše i na kuhinje prabaka i čukun baka, postala je sada simbol uspomena na prošlost koju unuci i potomci ove porodice žele da prenesu i sačuvaju za buduće generacije.

Foto: Printscreen You Tube

I dok se sunce lagano spušta na horizont, a mališani se spremaju da završe još jedan dan ispunjen radom i igrom,  ostaje da svedoči još jednom o tradicionalnom Prvom maju koji je uneo radost i optimizam u živote ovih ljudi i ojačao porodične veze koje se prenose iz generacije u generaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set