• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer.rs/RTS

11.05.2023

17:11

SVAKA ČAST! Osnovna škola u Čumiću uvela uniforme za đake

printscreen RTS

Vesti

SVAKA ČAST! Osnovna škola u Čumiću uvela uniforme za đake

Podeli vest

Osnovna škola "Prota Stevan Popović" u selu Čumić kod Kragujevca jedina je osmogodišnja državna škola u Šumadiji koja je od ovog meseca uvela nošenje đačkih uniformi.

Osnovna škola "Prota Stevan Popović" u selu Čumić kod Kragujevca jedina je osmogodišnja državna škola u Šumadiji u kojoj od aprila đaci nose uniforme!

Inicijativa za ovaj novitet potekla je od đaka koji su sami birali modele, boje i kroj a sve u cilju da u školi ne bude razlike među njima. Inspirisani uniformama koje se nose u školama širom sveta članovi Učeničkog parlamenta škole predložili su uniforme-dukseve i svakodnevno ih nose svih 110 đaka, od prvog do osmog razreda.

- Bilo je različitih ideja zaista, neke su bile da sve uniforme budu drugačije, pojedine da sve budu iste, na kraju smo odlučili da se podelimo. Sam grb škole koji smo stavili prosto predstavlja našu školu i daje joj lepši izgled. Stvarno smo se trudili da pitamo za mišljenje sve đake- rekla je Sara Bogdanović, učenica osmog razreda i članica Učeničkog parlamenta za RTV.

Foto: Vesna Jović

Ovde i direktor nosi uniformu 

Informer.rs nedavno je pisao o osnovnoj školi OŠ "Jovan Šerbanović" u homoljskom selu Laznici, u blizini Žagubice u kojoj čak i direktor i spremačice nose uniforme još od 2019. godine!

- Krenuo sam od sebe. Kao đak nosio sam plavu đačku uniformu i to je bilo vreme koje se pamti po mnogo čemu dobrom. To sam predložio u ime škole predložio Savetu roditelja i svi su prihavatili. Svake godine dobijamo nove uniforme i svakog dana đaci i školsko osoblje dobijaju uredne i čiste - rekao je za Informer Neša Pećić, direktor OŠ "Jovan Šerbanović".

 

 

Aleksa Predojević, učenik Osmog razreda rekao je da su uniforme smanjile imovinsku razliku između dece.

- Sada se svi osećamo da smo povezani, jer su svi isti u tim uniformama i to je bila sama namera, učenici su zadovoljni kao i roditelji- istakao je Predojević.

Roditelji učenika podržali su ovaj đački projekat a javili su se i donatori da bi cena uniformi bila što pristupačnija.

- Utisak u školi je odmah drugačiji. Oseća se jedinstvo, pripadnost kolektivu i solidarnost među decom. Verujem da će ova priča da zaživi i u još nekim školama. Dobra je za decu a pre svega i za roditelje koji ne moraju da razmišljaju kako će deca ujutru u školu da krenu, jer je uniforma tu- rekao je Aleksandar Jovanović, direktor Osnovne škole "Prota Stevan Popović" .

U školi sada pripremaju i majice za toplije vreme a već razmišljaju da dogodine uvedu komplet-uniforme. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set