• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

11.05.2023

13:18

VERUJE SE DA OVDE TEKU SUZE SVETOG GEORGIJA! Manastir Gornjak je čak pet puta uništavan i spaljivan, a sada se ponovo UZDIŽE (FOTO)

Prntscreen

Vesti

VERUJE SE DA OVDE TEKU SUZE SVETOG GEORGIJA! Manastir Gornjak je čak pet puta uništavan i spaljivan, a sada se ponovo UZDIŽE (FOTO)

Podeli vest

Manastir Gornjak nalazi na putu od Petrovca na Mlavi ka Krepoljinu i Žagubici, a zadužbina je kneza Lazara koji ga je sagradio davne 1378. godine.

Jedan u nizu bisera među našim manastirima je i Gornjak, vekovna dragocenost Srpske pravoslavne crkve i njene Eparhije braničevske i svetinja koja datira još iz 1379. godine.

- Blagoslovom Gospodnjim zajednica carske bogoljubive sile Svetog Кneza Lazara Hrebeljanovića i sinajske molitvene snage prepodobnog Grigorija gornjačkog je pravoslavno seme iz kojeg se rodila ova drevna svetinja. Između Petrovca na Mlavi i Žagubice , u srcu gornjačke klisure lociran je ovaj srednjevekovni manastir naslonjen na strme litice planine Ježevac, ispod koje protiče Mlava – rekao je za Informer monah Lazar, jedan od mlađih monaha koji su počeli fizičku i obnovu u ljudstvu ove svetinje.

Manastir Gonjak je u svojoj burnoj istoriji pet puta rušen i spaljivan, ali se uvek iznova uzdizao, te stoga u ovoj svetinji kontinuitet opštežiteljne molitve nikada nije utihnuo.

- Manastir je po izgradnji znatno oštetio Radič Branković, čiju je vladavinu Braničevom preuzeo gornjački ktitor, knez Lazar Hrebeljanović, da bi 1459. godine, po padu srpske države , Gornjak pretrpeo strašno razaranje od strane turske imperije. Manastir su vremenom kroz svoje osvajačke pohode skrnavile i bugarska vojska u Prvom svetsom ratu, kao i nemačka okupatorska sila, čija je ruka za vreme Drugog svetskog rata nanela svetinji najteže udarce od njenog osnivanja – nastavio je ovu zanimljvu priču naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Manastir Gornjak

U to vreme crkva je spaljena , monaštvo i verni narod su svirepo ubijani, a nestale su i brojne dragocenosti, kao što su povelja Кneza Lazara , carska čaša sa Lazarevim inicijalima , zlatni putir za Sveto Pričešće koju je sam Кnez darovao prepodobnom Grigoriju pri osnivanju, barjak Cara Dušana i mnoge druge.

- Sve te materijalne vrednosti su završile ili u prahu i pepelu ili u okupatorskim riznicama, ali na sam njihov spomen, Gornjak i danas odiše carskim ruhom – kazao je monah Lazar.

Novija istorija nosi predanje da je manastir bio muški do 1968. godine pod nastojateljstvom igumana Simona. Nakon njega, sedmočlano sestrinstvo sa igumanijom mati Nadeždom došlo je iz Makedonije u manastir Gornjak i započelo ponovnu obnovu.

- Za vreme njihog delanja manastir je postao bogatiji za dva konaka , zavidnu manastirsku ekomoniju i kuću za duhovnika. Ta obnova se nastavila i za vreme igumanije mati Melanije, potom i njene naslednice mati Veronike, koja je i danas aktivni član gornjačke svete obitelji – objašnjava monah Lazar.

Foto: Privatna arhiva

Monah Lazar

Međutim, obnova manastira intezivno je krenula decembra 2021. godine kada je , po blagoslovu episkopa braničevskog gospodina Ignatija, na ispomoć vremešnim monahinjama, koje su u devetoj deceniji života,došlo dvočlano bratstvo iz manastira Tumane, na čelu sa protosinđelom Petrom Bogdanovićem, danas episkopom Topličkim i vikarom Patrijarha Porfirija.

- U sklopu obnove , koja je i dalje aktivna, ovo bratsvo je za svega godinu dana obnovilo veliki deo hrama Vavedenja Presvete Bogorodice, postavljeni su novi mermerni pod sa podnim grejanjem , novi mermerni ikonostas i časna trpeza. Novi kivoti za mošti svetitelja su takođe prispeli u Gornjak, dok je restauracija starog živopisa sa fragmentima iz 14. veka u aktivnoj fazi, od marta meseca ove godine – ističe monah Lazar.

Obnovljeni su i isposnica Svetog Nikole , manastirska porta i manastirski konak , dok je od januara meseca započet projekat gradnje gostinjske sale za narod kapaciteta od 120 mesta, manastirske suvenirnice i palionice za sveće.

- Koliko ovo ima ogroman značaj za SPC i narod. govori činjenica da je na hramovni praznik Vavedenje Presvete Bogorodice , 4.decembra, u manastiru Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio Patrijarh Porfirije, koji je tom prilikom i osveštao novoobnovljeni manastir – kaže naš sagovornik i dodaje:

- Može se sažeto reći da se uspavana svetinja ponovo probudila, što svedoči ne samo njena aktivna obnova , nego i veliki broj vernog naroda koji se ovde ponovo sabira i ispisije nove stranice zlatnog gornjačkog doba.

Monah Lazar kaže da sa radošću pozivaju verni narod u subotu, na Đurđevdan, da saborno, u što većem broju, dočekaju mošti Svetog Georgija i tako "zajednicom uveličamo još jedan istorijski momenat za ovaj sveti manastir".

- Ono što bi posebno naglasili je da svake godine na Đurđevdan iz šupljine u steni kod manastira, počinju da mirotoče kapi, koje se slivaju u malu uvalu koju je sama voda svojim zadržavanjem i formirala. Veruje se da su to same suze Svetog Grigorija i da imaju isceljujući dar kada su u pitanju brojne tegobe i bolesti sa kojima se danas kao ljudi srećemo i protiv kojih se borimo – zaključio je naš sagovornik monah Lazar i dodaje da se svake godine na Đurđevdan veliki broj vernika zaputi u gornjačku svetinju, kao i da je zanimljivo je da se ovaj fenomen javlja isključivo na sam praznik i voda prestaje da izvire odmah posle , a mesto na kome teku ove dragocene kapi zbog toga se i naziva Đurđevdanski izvor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 11 meseci

NIJE U PITANJU SVETI GEORGIJE, NEGO SVETI GRIGORIJE SINAIT MLAĐI. NJEGOVE MOŠTI, KOJE SE SMATRAJU ČUDOTVORNIMA, SU U KAPELICI IZNAD MANASTIRA I ON JE NADGLEDAO IZGRADNJU MANASTIRA.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set