• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. D.

23.05.2023

07:25

SPASIOCI UČINILI NEMOGUĆE! Evo kako su povređenu ženu izvukli iz kanjona Crne reke - 12 SATI trajala akcija! (FOTO)

D. D.

Vesti

SPASIOCI UČINILI NEMOGUĆE! Evo kako su povređenu ženu izvukli iz kanjona Crne reke - 12 SATI trajala akcija! (FOTO)

Podeli vest

Aleksa Dragojlović, spasilac Gorske službe spasavanja iz Valjeva, član je ekipe hrabrih ljudi koji su u nedelju kasno uveče, posle višečasovnih napora, spasili još jedan život.

Za "Informer" se do detalja podsetio tog dana, zadovoljan što su, kako ističe, zajedno sa drugim službama uspeli da uspešno završe akciju i da je planinarka iz Rume sada dobro.

Poziv za pomoć stigao im je u nedelju oko podneva od vodiča koji je predvodio grupu planinara. 

- Rečeno nam je da je jedna ženska osoba upala u kanjon Crne reke u podnožju Maljena, da ima povrede glave i noge, i da ne može da se kreće. Reka je inače duga oko osam kilometara. Odmah je na teren izašlo devet spasilaca. Povređena žena se nalazila u najdubljem delu kanjona, na potezu uzvodno od Podbukova. Tu je bukvalno usek i vrlo, vrlo strmo. Nije moglo biti gore! Kada smo stigli do nje bila je svesna i komunikativna. Pružili smo joj prvu pomoć, imobilisali nogu i tražili način kako da je transportujemo- priča Dragojolović.

Nevolja je bila i što je u kanjonu bilo dosta vode, pa povređenu nisu, kaže, mogli da transportuju kroz sam kanjon već su nosila morali da izvlače vertikalnim putem - "na gore".

- Odabrali smo stranu ka Golupcu, zato što je na vrhu tog grebena postojao put. Negde na pola puta smo kontaktirali kolege iz Vatrogasno–spasilačkog bataljona u Valjevu koji su poslali njihove ljude, tako da smo zajedničkom akcijom uspeli da je izvučemo. Bilo je zaista teško! Neke akcije koje smo do sada imali nisu bile ovoliko zahtevne - nastavlja Dragojlović.

U ovom slučaju morali su da primene specijalnu tehniku sa posebnom tehničkom opremom za spasavanje i specijalnim nosilima da bi povređena što pre bila na sigurnom.

- Mi konstantno imamo treninge, razne obuke ali ove tehnike koje smo primenili u ovom slučaju ne koriste se baš često. Sam transport je trajao između sedam i osam sati- objašnjava Dragojlović.

Negde posle 23 časa preuzela ju je ekipa Hitne pomoći valjevskog Doma zdravlja.

Posle svake uspešno okončane akcije svi su, kaže, zadovoljni, a srce im je puno.

- Osećanja moraju da postoje iako ih mi zadržimo za sebe. Ta empatija prema ljudima, koji su
povređeni, mora da postoji u ovom poslu, koliko god da je on težak i zahtevan, ali se ona ne pokazuje javno - priča ovaj hrabri spasilac.

Pripadnici Gorske službe spasavanja, kako je rekao, u akcijama širom Sbije tokom godine u proseku zbrinu oko 2.000 različitih povreda. 

Foto: printscreen

Aleksa Dragojlović, spasilac Gorske službe spasavanja iz Valjeva

U planinu ne krećite kasno i nosite mobilni telefon i vodu!

Aleksa Dragojlović, spasilac Gorske službe spasavanja iz Valjeva savetuje da se u planinu nikada ne kreće kasno i bez napunjene baterije mobilnog telefona, a u letnjem periodu treba nositi i dosta vode. Pre svega treba, kako kaže, proceniti sopstvene mogućnosti ali i kraj u koji se polazi.
- U proteklih godinu dana primili smo desetak poziva od planinara, avanturista koji su bili
povređeni u valjevskom kraju i sve te akcije smo uspešno završili. Gorska služba spasavanja na
teritoriji grada Valjeva ima u proseku jednu akciju mesečno, te su zato valjevski spasioci pokrenuli inicijativu za osnivanje lokalne stanice Gorske službe. Nadamo se da ćemo ubuduće moći da pokrijemo još veći teren - ističe Dragojlović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set