• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.S.

18.06.2023

08:00

TAJ DIVNI AUTO! U kragujevačkom Velikom parku održan 19. Fića Fest (VIDEO/FOTO)

S. S.

Vesti

TAJ DIVNI AUTO! U kragujevačkom Velikom parku održan 19. Fića Fest (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Četrdesetak šarmantnih četvoročkaša prodefilovalo je ulicama grada na Lepenici gde se ovaj automobil proizvodio od 1955. godine.

Upravo zbog te činjenice Kragujevac sa ponosom dočekuje goste, ljubitelje Fića već 19 godina. Za tri decenije, koliko se proizvodio, (1955 - 1985) Fića je prešao put od statusnog simbola prosečnog jugoslovenskog samoupravljača do oldtajmera čija cena danas može da dostigne i više hiljada evra. Većina međutim, nije na prodaju, kažu ponosni vlasnici. 

- Ima nas u celoj Evropi, posebno u regionu. Ja sam sa ocem, takođe pasioniranim ljubiteljem Fiće došao iz Beograda - kaže Dejan Antonić koji tvrdi da njegov ljubimac "u svom životu jedva da je video kišu", toliko je "mažen i pažen", kaže ovaj Beograđanin čiji Fića jednostavno nema cenu. 

Predsednik Udruženja ljubitelja Fića, Vladimir Tošić kaže da je i ovaj Fića Fest internacionalnog karaktera jer su svojim Zastavama 750 došli i gosti iz Republike Srpske, BiH, Mekedinije...

 

Foto: S.S.

 

- Imali smo ranije i goste iz Francuske i još nekih evropskih zemalja ali jednostavno ovog puta vremenski uslovi nam nisu išli na ruku - naveo je on i dodao da je ponosan na Kragujevčane koji nisu i neće zaboraviti svoj prvi brend koji je proizveden u gotovo milion primeraka.

Zastava 750, legendarni Fića, izvozio se u 35 evropskih, azijskih i afričkih zemalja. O tragu koji je ostavio na industrijski razvoj Jugoslavije, Srbije i posebno Kragujevca govori i potpredsednik centralnog grada Šumadije Zoran Mladenović. 

- Ko ne zna odakle je pošao, ne zna ni gde je i kada stigao. Zato Kragujevčani imaju potrebu da neguju nežna sećanja na Fiću. Fića je na neki način temelj ovog grada-  rekao je Mladenović. 

Fića Fest organizuje se pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca i Gradske turističke organizacije čiji direktor Bojan Pavlović navodi da ova manifestacija polako postaje jedan od simbola grada. 

Foto: S.S.

 

- Skoro 40 godina se Fića ne proizvodi ali je stekao jedan novi, viši status. Ovo nije samo sećanje na Fićine najbolje dane već i neki njegov novi život. Rekao bih, veoma bogat i ispunjen. Fića je simbol jednog vremena i Kragujevca u tom vremenu-zaključio je Pavlović. 

Svoju najveću slavu Fića je dostigao u kultnom filmu Gorana Markovića "Nacionalna klasa" iz 1978. godine kada ga je na kružnim trkama vozio Flojd (Dragan Nikolić).




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzioner

pre 10 meseci

Bilo bi korisno za sve kad bi ponovo krenula proizvodnja , moze i hibridni pogon.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set