• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

21.06.2023

12:47

U VEČNU SLAVU I SEĆANJE NA HEROJE! Milan Tepić i Tibor Cerna dobijaju ulice u Vranju!

S.T.

Vesti

U VEČNU SLAVU I SEĆANJE NA HEROJE! Milan Tepić i Tibor Cerna dobijaju ulice u Vranju!

Podeli vest

Narodni heroji Milan Tepić, major JNA i Tibor Cerna, vojnik sa Košara, dobiće svoje ulice u Vranju, kao i spomen ploče u njima. Ovu odluku doneo je grad Vranje na inicijativu Udruženja “Srpski ratni veterani” iz ovog mesta.

Spomen ploču heroju Tiboru Cerni otkriće njegovi roditelji Kata i Jožef, kao i Ljubinko Đurković, penzionisani pukovnik VS, komandant drugog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskom korpusa VJ tokom bitke na Košarama.

U jesen 1991. godine, major JNA Milan Tepić, je žrtvujući svoj život, u mestu Bedenik kod Bjelovara, digao u vazduh skladište “Barutana”, sprečavajući da da padne u ruke neprijatelju.

Budući da nije želeo da im ga preda, odlučuje da raspusti vojsku i ostane sam, kako bi ranije minimalno skladište odbranio. Jedini koji se o to naređenje oglušio i ostao do poslednjeg trenutka sa njim bio je vojnik Stojadin Mirković iz Valjeva, koji je takođe stradao.

Tibor Cerna, momak od 20 godina, poginuo je na Košarama na Kosovu i Metohiji 27. aprila 1999. godine. Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Foto: S.T.

 

Pre šest godina, u Debeljači kod Kovačice, gde živi porodica Cerna, uz prisustvo najvišeg državnog vrha, heroj sa Košara dobio je svoj spomenik. Ulice koje će poneti nova imena heroja iz ratova devedesetih, nalaze se u donjem delu Vranja, kod nekadašnje fabrike “Koštana”. Svečanost je zakazana za nedelju u 11 časova.

“Srpski ratni veterani” iz Vranja organizovaće i niz drugih aktivnosti za goste koji će prisustvovati svečanosti, a neke od njih su i obilazak Spomen sobe Granizona Vranje, polaganje venaca na spomenik nastradalima tokom poslednjih ratova, obilazak murala sa likom ruskog dobrovoljca Alberta Andijeva i ulice Heroja sa Košara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set