• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

28.06.2023

13:01

U Kruševcu, na Vidovdan odata počast borcima za slobodu srpskog naroda

J. M.

Vesti

U Kruševcu, na Vidovdan odata počast borcima za slobodu srpskog naroda

Podeli vest

Obeležavanje Vidovdana i Dana grada u Kruševcu je počelo polaganjem venaca na spomen obeležja na Slobodištu, Fontani i na Bagdali, a u crkvi Lazarici služena je sveta arhijerejska liturgija.

Litija sa kivotom u kome se nalaze mošti Svetog kneza Lazara, od Lazarice je prošla glavnim gradskim ulicama, do Spomenika kosovskim junacima gde je odata počast stradalima na Kosovu. Izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar za rad boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković u društvu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića položio je vence na Spomenik kosovskim junacima. 

 

- Vidovdan je dan kada se sećamo svih onih koji su svoje živote položili na oltar otadžbine boreći se za slobodu i nezavisnost Srbije i za slobodu srpskoga naroda - rekao je ministar Selaković. 

Istog dana otkrivena je bista glumcu Momiru Bradiću na Trgu glumaca, a na svečanoj Sednici skupštine grada, patrijarhu srpskom Porfiriju, dodeljuje se najviše priznanje Grada - Vidovdanska nagrada.

Podsetimo, Vidovdan je slava grada Kruševca, a uoči praznika tradicionalno se organizuju koncerti duhovne i vojne muzike, viteški turniri...

Ovaj grad usko je vezan za Vidovdan, jer je baš sa ovog mesta, iz porte crkve Lazarice pre 634 godine knez Lazar sa vojskom krenuo u Boj na Kosovu. Na dvoru kneza Lazara održana je kneževa večera, a u crkvi Lazarici vojska se pričestila i krenula put Kosova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set