• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

20.07.2023

14:48

Veselijeva provokacija! Tužilaštvo u Vranju traži zabranu prikazivanja dva sporna filma u Bujanovcu

S.T.

Vesti

Veselijeva provokacija! Tužilaštvo u Vranju traži zabranu prikazivanja dva sporna filma u Bujanovcu

Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Vranju predložilo je Višem sudu da zabrani prikazivanje kratkometražnih filmova “Nevernik” i “Tišina ubija” producenta Ganija Veselija.

Na zahtev Višeg javnog tužilaštva u Vranju, Ministarstvo kulture Republike Srbije naložilo je Filmskom centru Srbije vršenje stručnog nadzora nad dostavljenim filmovima "Tišina ubija" i "Nevernik", producenta Veseli Ganija iz sela Crnotince kod Preševa.

- Stručna komisija dala je svoj pisani nalaz, na osnovu kog je Više javno tužilaštvo stavilo Predlog Višem sudu u Vranju da donese odluku o zabrani stavljanja u promet i javnog prikazivanja kinematografskih kratkometražnih filmova "Nevernik" i "Tišina ubija".

U mišljenju stručne komisije je navedeno da film "Nevernik" ne treba prikazivati i javno eksploatisati na teritoriji Republike Srbije, jer film jednostrano i jednodimenzionalno otvara i tretira bolne teme iz novije istorije sa ciljem da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrpeljivost u mešovitoj sredini i može da dovede do uznemiravanja javnosti.

Kada je reč o filmu "Tišina ubija" komisija smatra da se sa najavne i odjavne špice filmova moraju ukloniti obeležja nepriznate tkz. Republike Kosovo, kao i da film mora da sadrži istaknutu klasifikaciju za uzrast +16.

Nakon uklanjanja navedenih propusta biće dozvoljeno javno prikazivanje ovog filma. S obzirom da se radi o hitnom postupku, Viši sud je zakazao pretres za četvrtak 20. jul - navodi se u saopštenju VJT u Vranju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set