• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina

20.08.2023

18:40

(VIDEO) Da se čuje i vidi! Najveće kolo u Srbiji igralo se u Pranjanima uz 12 majstora violine!

RINA

Vesti

(VIDEO) Da se čuje i vidi! Najveće kolo u Srbiji igralo se u Pranjanima uz 12 majstora violine!

Podeli vest

Najveselija varošica u Srbiji ovog vikenda su Pranjani na Suvoboru gde se održava peti, jubilarni Sabor violinista Srbije! Posle prvog dana, kada su se nagradama ovenčale mlade nade kraljice instrumenata, sinoć su na veliku pozornicu izašli 12 veličanstvenih...

Reč je o vrhunskim srpskim violinistima, učesnicima prethodnih Sabora, koji su sada dobili majstorsko pismo. Prema procenama organizatora, tokom njihovog nadsviravanja na stadionu u ovoj varoši bilo je oko 30.000 ljudi!

- Veličanstveno muziciranje kakvo ne postoji nigde u ovom delu sveta nateralo je saboraše da zaigraju, pa se tako u jednom trenutku razvilo kolo na pola saborišta. Grmeo je Moma Stanojević, Momir Jovanović, Branko Ristić, Saša Petrović, Vlauca , Elvis, Perica Vasić, Siniša Voz, Igor Pejovic, Ranko Đurić od čijeg muziciranja se tresao stadion, kažu za agenciju Rina organizatori.

Publika je ovacijama pozdravila Radoša Bajića koji je otvorio nadsviravanje i predstavio tri minuta filma svog novog filma "Heroji Halijarda" snimanog u ovim krajevima i koji će tek biti premijerno prikazan.

Foto: Rina

Više od 30.000 posetilaca bilo je sinoć u Pranjanima

- Ovde Bog nije štedeo kada je delio lepotu, ponosan sam na vas, i čuvajte ovaj Sabor koji je bez sumnje jedan od najlepših manifestacija u Srbiji- rekao je Bajić.

Peti, jublarni Sabor violinista premašio je za sada sva očekivanja, a organizatori procenjuju da će zajedno sa večerašnjim nastupima broj posetilaca sigurno dostići broj od 100.000 za tri dana saborovanja. 

U Pranjanima je predstavljena monografija Sabora "Suvoborske zlatne žice" u kojoj je predstavljeno prvih pet godina Sabora violinista Srbije u Pranjanima.

- U knjizi je sve ono što smo uspeli da uradimo, ono što je Gvozden, kao inicijator manifestacije zamislio. U njoj su predstavljeni svi učesnici i muzičari. Ovih pet godina će ostati zabeležene da neko, ko sutra bude pravio 50. Sabor, može da pogleda kako smo mi organizovali peti Sabor. Mnogi se pitaju odakle violina u Pranjanima, violina je u svim našim domovima, sluša se u svakoj kući, bilo da neko voli klasičnu ili narodnu muziku. Ono što je sigurno jeste da će violina, odnosno Sabor violinista Srbije i film "Heroji Halijarda" uzdići Pranjane na viši nivo - rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set