• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G. R.

24.08.2023

15:18

Prvi put u istoriji velika promena na Šabačkom vašaru! Ovoga neće biti!

G. R.

Vesti

Prvi put u istoriji velika promena na Šabačkom vašaru! Ovoga neće biti!

Podeli vest

Pripreme za čuveni šabački Malogospojinski vašar koji počinje 14. septembra su u toku, ali ove godine pod specijalnom naredbom.

Zbog Afričke kuge koja je poharala obore u ovom kraju, ugostitelji će morati da ispoštuju naredbu Gradskog centra za sprečavanje zaraznih bolesti.

Tako će na vašaru moći da se prodaje samo hrana pripremljena od mesa koje potiče iz klanica i pogona za preradu koji su registrovani i odobreni u Upravi za veterinu, a prvi put u više od stotinu godina dugoj tradiciji, na vašaru neće smeti da se prodaje živa stoka!

- Zabrana je na snazi zbog sprečavanja unošenja, pojave i širenja Afričke kuge svinja i trajaće sve vreme pripreme i organizovanja vašara, odnosno dok postoji opasnost od širenja zaraze u
ugroženom području - navodi se u naredbi Gradskog centra za zarazne bolesti.

Foto: G. R.

Veliki posao za inspekciju - poreklo mesa mora da se zna

Pošto se za deset vašarskih dana uobičajeno proda nekoliko hiljada pečenih prasića i jaganjaca, desetine tona roštilja i ostalih specijaliteta od mesa, inspekcije će imati dosta posla da iskontrolišu poreklo mesa.

Šabački vašar prošle godine je organizovan posle dvogodišnje pauze zbog epidemije korone. Trgovci, zanatlije, vlasnici salona zabave i ugostitelji uveliko se interesuju za rezervaciju mesta i tezgi na ovoj velikoj svetkovini pošto je JKP "Stari grad" obavestilo da će podela početi prvog vašarskog dana u 7 ujutro. 

Podsetimo, zbog afričke kuge svinja prošle nedelje su zatvorene stočne pijace u Šapcu, a zaraza virusom, protiv kojeg nema vakcine, registrovana je u mestima Orašac, Mrđenovac i Prnjavor.

U susednim Vladimicima žarište je u naselju Provo gde je na 50 gazdinstava eutanazirano više od 500 svinja, u lozničkom kraju afrička kuga svinja je do sada uzela danak u Lipničkom šoru i u Mačvi u Crnoj Bari.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set