• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. O.

17.09.2023

09:50

(VIDEO) Neverovatno! Ovo još niko nije uradio za Novaka Đokovića!

Informer TV

Vesti

(VIDEO) Neverovatno! Ovo još niko nije uradio za Novaka Đokovića!

Podeli vest

Vajar Boris Staparac iz Kikinde rešen je da istraje u svom umetničkom poduhvatu u koji je ušao, kako sam kaže, pošto je pronašao vezu između lika Novaka Đokovića i Nikole Tesle! Planira da do najsitnijih detalja završi spomenik Novaku Đokoviću koji pravi od modeliranog betona...

Rukovođen sopstvenom verom koja je snažno utkana i u životima Tesle i Đokovića, Staparac je, ističe, pronašao "onu zlatnu liniju koja spaja i usmerava ne samo pojedince, već i čitav narod". Zbog toga je uradio i jednu manju skulpturu koja s jedne strane prikazuje lik Nikole
Tesle, a s druge Novaka Đokovića.

- Našao sam veliku sličnost. To su dva, takoreći, identična lika! Samo im se razlikuju brada i kosa- pokazuje Staparac i nastavlja: 

- Spaja ih duhovnost. Kada sam video poziciju Đokovićeve ruke sa skupljena tri prsta, simbol Oca, sina i Svetog Duha, koja kao mač probija kroz sve nemogućnosti, morao sam da napravim sledeći korak i da se upustim u ovaj poduhvat -  objašnjava ovaj vajar.

Foto: M. O.

 

Za izradu spomenika inspirisala ga je sama pozicija Đokovićevog tela. 

- Samim tim položajem pokazuje odakle mu tolika snaga, ogromna moć, ne da porazi protivnika, nego ceo svet. Ovu skulpturu ću raditi skroz dotle, dok ne bude "živa", dok ne bude "hodala". Kad je u prostoru osetim da "hoda" i "diše", tad će biti gotova. Mene ne interesuje koliki će da bude odjek zbog ovog spomenika, nego da izvršim svoju dužnost. Da samo jedno dete stane kod skulpture i shvati poentu života, ja sam srećan čovek! - kaže Staparac.

Spomenik je visok dva metra, a težak oko tone.

- U levoj ruci će imati reket, a ispod desne noge stajaće pehar, simbol svih njegovih svetskih osvajanja koje je on stavio pod nogu, čime pokazuje svoju moć. Kad bi Đokoviću oduzeli veru, uzeli bi mu sve. On je ratnik - navodi vajar.

Staparac ističe da Đokovića i ne poznaje i da nema reči o dodvoravanju.

- Nije ovo dodvoravanje Đokoviću. To je dodvoravanje srpskom narodu, da shvati koliko može, samo da veruje - ističe Staparac.

Patrijarh Pavle na ulazu

Poznat i po spomeniku Rokiju Balboi u Žitištu, Staparac je u prethodnih deset godina uradio oko 200 skulptura, među kojima i statuu Patrijarha Pavla koja se nalazi na samom ulazu u njegovu kuću.
- Moć Patrijarha Pavla je isto u tri prsta. Kada sam ga vajao, osetio sam svaku njegovu koščicu, kako se savija i ponizno klanja. Osetio sam kako se duhom diže iznad svega što je propadljivo i prolazno. Ni Đoković nije veći od one majke koja u grobu ima mrtvog sina, nije ni Patrijarh Pavle,
ali su veliki po Gospodu Bogu kojeg nose - kaže Staparac.

 

Pogledajte u prilogu emisije Alo, Beograde, šta nam je domaćin otkrio: 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set