• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

28.09.2023

21:58

Nesvakidašnja svečanost! Ovakav ispraćaj u penziju profesor Dragiša nije mogao ni da sanja! (VIDEO/FOTO)

I.M.

Vesti

Nesvakidašnja svečanost! Ovakav ispraćaj u penziju profesor Dragiša nije mogao ni da sanja! (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Profesor istorije decu učio da promišljaju i rade na sebi, istorijski događaji i likovi uvek bili u drugom planu, dokazao da je istorija učiteljica života

Dragiša Stameniković (65) profesor istorije u Srednjoj školi "Sveti Trifun" u Aleksandrovicu, je nedavno u penziju ispraćen na do sada neviđen i dirljiv način, aplauzom učenika i kolega koji su stajali duž centralog hodnika škole, ispraćajući ga s osmehom poslednjeg dana nastave.

U ispovesti za Informer ovaj profesor orkriva šta je to kod njega tako neobično zbog čega su đaci složno želeli da mu se na ovakav način oduže. 

- Prijatnim iznenađenjima kao da nema kraja, sve ovo je za mene veoma emotivno. Evo, jutros sam bio u školi kod svojih kolega da ih počastim na ime odlaska u penziju, a tamo me sačekalo filmsko platno i film koji su kolege snimile i prikazale o meni, hronološki od prvog dana mog rada u školi - gotovo kroz suze počeo je isposvest Dragiša penzionisani profesor istorije iz Aleksandrovca.

On kaže da na početku svoje profesorske karijere nije razmišljao o tome kako kod dece da ostavi dobar utisak, jer da jeste, uveren je da mu to ne bi pošlo za rukom.

- Danas gledajući sebe u filmu, video sam svoju karijeru kako je to teklo, analizirao sam sebe kao čoveka, mnogo je toga bilo, takmičenja, druženja...generacije i generacije đaka koji su prošli kroz naše klupe. Začuđujuće je da je sve to neko snimio i zabeležio.

Za to su zaslužne kolege Nataša Ralić, Miroslav Šljivić i Snežani Arsić koja je organizovala špalir učenika - priča profesor dodajući da film traje šet minuta i sadrži sve profesionalne aktivnosti sa učenicima koje je imao tokom svih ovih godina, sve ono što smo imali i van svakodnevnih časova, od obeležavanja manifestacija, pa do takmičenja. 

- Beskrajno sam voleo svoj posao i negde u startu shvatio da nije dobro postaviti se kao strog pedagog, već da je nužno da u tom procesu obrazovanja treba da budemo jedno. Pokušavao sam da im objasnim da sam ja samo neko ko će da ih ohrabri, oslobodi i da steknu znanja koja će im u životu biti od koristi. Velika ljubav prema poslu me stvorila ovakvim.

Kao pedagog pokušavao sam deci da usadim misao o prolaznosti materijalnog blagostanja koje imaju, jer sve to u jednom trenutku realno može da nestane zbog poplava, nereća itd. Jedino realno što možemo poneti sa sobom su isključivo znanje i pamet. Sa time što imamo možemo se snaći ma gde da nas život odnese. 

- Učio sam decu da istorija nije samo niz značajnih datuma, ličnosti, događaja oni su samo formule koje će nas podsetiti na prošlost koju bi trebalo da prepoznaju u sadašnjosti. Jer ljudi na isti način kroz istoriju mrze i vole, da shvate kako funkcioniše država, društvo i pojedinac u svemu tome, da budu svesni ljudi, nezavisni i samostalni.

 

Profesor je sa svojim đacima učestvovao na oko 130 republičkih takmičenja i u Aleksandrovac su doneli više od 30 najviših odličja. 

- Naši đaci su dobra deca, dobri ljudi, vaspitani, mnogi su na dobrim pozicijama i sebi stvaraju budućnost kakvu žele. Moj savet im je bio da rade na sebi kao da im život zavisi od toga, smisao je u radu.

Trudio sam se da svaki čas počnem osmehom, nekom pošalicom, čak sam dozvoljavao i oni neki fazon da ispričaju. Sa osmehom i ljubavlju sve je lakše - kaže profesor koji je čitav radni vek decu učio da promišljaju i kroz znanja iz istorije donose zaključke. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set