• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

15.11.2023

17:16

Na daskama koje život znače! "Sloboda govora” premijerno u Čačku u izvođenju Gradskog pozorišta

I.M.

Vesti

Na daskama koje život znače! "Sloboda govora” premijerno u Čačku u izvođenju Gradskog pozorišta

Podeli vest

Premijerno izvođenje predstave „Sloboda govora“ nastale po romanu Vladana Matijevića, biće održano 16. novembra sa početkom u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Čačak.

Predstava je rađena u produkciji ovdašnjeg Gradskog pozorišta, u okviru programa Čačak Prestonica kulture Srbije 2023 - „Čačanska rodna" i ovom prilikom biće besplatno prikazana za sve ljubitelje pozorišne umetnosti.

Roman o ubistvu novinara, izneverenom prijateljstvu i neostvarenim ambicijama, kritičari svrstavaju u triler u kafkijanskoj atmosferi, a Gradsko pozorište Čačak će ovo delo predstaviti kroz jednu modernu dramsku predlošku.

Prema rečima reditelja Nikole Bundala okosnica romana je smrt uglednog novinara, koji je zbog svoje pisane reči u kolumnama platio glavom.

-Šta je sloboda, regulisano, cenzurisano medijsko nebo ili ovo kada je dostupno sve, svaki sadržaj, svaka informacija? Zapravo, sada bi smo mogli reći da živimo u slobodi? Da li smo mi akteri u predstavi koja nam se servira? Glavni junak Vladimir Filipović, na isti dan kada je njegov kolega novinar kidnapovan, kreće put Čačka na kongres.

Kako odmiče, tako uz Vladimira, publika postaje „žrtva“ pozorišne predstave, koju mora da prihvati kao stvarnost. Kao i svaki put, kada smo uvereni da mnoge stvari nisu moguće, stvarnost nas demantuje i suočeni smo sa time da živimo u imaginarijumu kakav je nemoguće napisati i izrežirati – smatra Bundalo.

Foto: I.M.

 

 

- Mnogi su nažalost, postali poznati tek nakon smrti. Morali su da umru da bi narod obratio pažnju na njih i njihov rad. Isto tako, ima ih koji nisu te sreće, ima onih koji odu bez da ih iko ikad čuje. Neka „Sloboda govora“ bude glas za sve njih, za sve one stradale na ulicama, putevima, osujećenih da žive, koji ne dobiju drugu šansu da žive, jer zajednica nema interesa da njihovo ime održava u životu - te nek bude glas naročito za one čije ime, kako se u predstavi kaže „neće poneti ni ulica ni most“ – ističe reditelj.

Režiju potpisuje Nikola Bundalo, a igraju Vahid Džanković, Jovana Berić, Filip Milićević i Nikola Voštinić.

Pozorišnu predstavu „Sloboda govora“ u repriznom terminu publika u Čačku može pogledati 25. novembra u Velikoj sali Kulturnog centra Čačak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set