• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

16.11.2023

11:25

Gimnazija širom otvorenih vrata! Evo po čemu je srednja škola u Bačkom Petrovcu jedinstvena u Srbiji!

Z.I.

Vesti

Gimnazija širom otvorenih vrata! Evo po čemu je srednja škola u Bačkom Petrovcu jedinstvena u Srbiji!

Podeli vest

Gimnazija Jan Kolar u Bačkom Petrovcu, jedinstvena po tome što jedina u Srbiji ima četvorogodišnji informatički i trogodišnji kulinarski smer na slovačkom jeziku.

Ona je bila sjajan domaćin deci iz Banata, iz sela Belo Blato i Aradac, u kojima većina dece pohađa osnovnu školu na slovačkom jeziku i predstavila svoje sjajne resurse za život i obrazovanje učenika koji je pohađaju.

U okviru projekta Slovačkog kulturno informativnog centra iz Zrenjanina, poseta gimnaziji Jan Kolar, realizovana je u cilju promovisanja mogućnosti da deca iz Banata nastave školovanje u Bačkom Petrovcu i pohađaju gimnaziju Jan Kolar, koja u svom sklopu ima đački internat i mogućnost da učenici borave u njemu.

Foto: Z.I.

 

 

- Ideja je da se u saradnji sa osnovnim školama u kojima se odvija nastava na slovačkom jeziku sprovede anketa kako bi se utvrdio broj zainteresovanih učenika za nastavak školovanja na slovačkom jeziku, uz brojne digitalne i prezentacije putem štampanog materijala i diskusije na temu prednosti nastavka školovanja na maternjem jeziku sa zainteresovanim učenicima i njihovim roditeljima - naglašava Jaroslav Stevanov, idejni tvorac zanimljivog obrazovnog projekta.

- Lepo je što smo gosti ove obrazovne ustanove sa tradicijom, a raduje i činjenica da je slovački jezik, jedan od četiri zvanična u gradu Zrenjaninu - naglasio je dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koji je zajedno sa osnovcima iz Banata, bio član đačke ekspedicije.

Promotivni projekat obuhvata i posete drugim srednjim školama gde bi budući učenici iz prve ruke dobijali odgovore na brojna tehnička pitanja, vezana za predavanja i aktivnosti koje se sprovode u toku školske godine.

Foto: Z.I.

 

 

- Zamislili smo da moderatori budu sami prosvetni radnici, konkretno u gimnaziji Jan Kolar od profesora smo saznali puno zanimljivih stvari vezanih za aktivnosti ove škole, ali i predstavnici udruženja koja se bave kulturom i održavanjem tradicije Slovaka, kao i predstavnici medija na slovačkom jeziku - dodaje Stevanov, uz napomenu da bi ostvarivanje boljeg kontakta između omladine slovačke nacionalne manjine, poboljšalo razmenu iskustava i pomoglo u nekoj budućoj saradnji i zajedničkim projektima, kao i stvaranju osnove za izradu zajedničke platforme na temu očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa nacionalnih manjina. 

- Bila sam u internatu ove Gimnazije pre 15 godina, uspešno sam je završila i nosim sjajne utiske i drago mi je što sam sada, kao profesor sa svojim đacima, gost i što sam uz lepe uspomene, srela neke svoje profesore i drage ljude - istakla je Adela Obšust, iz Aradca. 

U ime domaćina, goste iz Banata, uz prigodne poklone, pozdravila je direktorica škole Danijela Marko, ističući podatak da gimnaziju Jan Kolar u Bačkom Petrovcu, trenutno pohađa preko 250 učenika, 205 na slovačkom i 73 na srpskom jeziku i otvoreno pozvala, da neko od osnovaca iz Belog Blata i Aradca, iduće godine postane učenik ove škole. 

Foto: Z.I.

 

 

U internatu kao u hotelu s pet zvezdica 

Zaposleni u gimnaziji posebno su ponosni na đački internat u kojem je trenutno 66 učenika, a imaju uslove kao da su hotelu sa pet zvezdica, uz odličnu kuhinju.  

Teretana u okviru gimnazije

Lepo uređeni sportski tereni, samo su deo mogućnosti za van nastavne aktivnosti, koje upotpunjuje i moderna teretana namenjena učenicima koji pohađaju gimnaziju. 
   

Pobednici kviza koliko se poznajemo 

Gimnazijalci iz Bačkog Petrovca, kako ponosno naglašava dorektorica Danijela, nakon prošlogodišnjeg trećeg mesta, ove su osvojili prvo u popularnom kvizu Koliko se poznajemo i osvojili putovanja u Italiju i Istambul.  

Foto: Z.I.

 

 

Gimnazijalci snimili film 

Po tradiciji, svake godine učenici gimnazije Jan Kolar, snime dokumentarni film o školi i utiscima koje nose nakon završenog školovanja. 

 U biblioteci preko 30.000 naslova 

Ono na šta su naročito ponosni u gimnaziji i smatraju ga neprocenjivim kulturnim blagom, je školska biblioteka sa preko 30 hiljada knjiga.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.
Politika

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obišao je danas radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac i najavio da će ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025. godine, što je 15 meseci pre ugovorenog roka.

26.06.2024

14:03

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!
Politika

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje se odvojeno sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

13:59

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set