• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: reka Lim ekološka bomba plastika

09.12.2023

15:23

Ekološka bomba (opet) pluta rekom Lim! Svake godine iz vode se izvadi preko 50.000 kubika plastičnog i drugog otpada

RINA

Vesti

Ekološka bomba (opet) pluta rekom Lim! Svake godine iz vode se izvadi preko 50.000 kubika plastičnog i drugog otpada

Podeli vest

Nekada jedna od najlepših i najčistijih reka, Lim je sada neretko prava potencijalna ekološka bomba.

Na desetine hiljada smeće godišnje skupi se u njegovom vodotoku i ugrožava zdravlje pre svega ljudi, ali i biljni i životinjski svet. Sve je počelo pre nekoliko decenija, a glavni krivac za loše stanje ovog prirodnog bisera jesu zapravo sami ljudi, što je činjenica koja dodatno poražava.

- Voda iz reke Lim do pre nekih 30 godina mogla se odmah piti koliko je bila čista, a onda sa pojavom plastične ambalaže i potom sa njenom masovnom upotrebom došlo je do kolapsa. Sve više i sve češće plastične kese i flaše završavale bi u reci Lim i tako smo dobili ono što imamo danas. Glavni razlog je sam čovek i potpuno odsustvo svake ekološke svesti.

Mi u svakom selu imamo po jedan potok, pored kog se nalazi divlja deponija. Sa povećanim vodostajem svo to smeće dolazi do Lima, rekao je za RINU Siniša Laković iz Ekološkog udruženja Jastreb.

Osim nekulture stanovništva u Polimlju, drugi glavni razlog zbog čega je reka Lim postala plutajuća deponija, kako kaže Laković, svakako su industrijske zone na samim obalama reke i vrlo slaba politika njihovog sankcionisanja od strane nadležnih inspekcijskih službi.

Jedni od retkih koji su uvek na prvoj liniji odbrane Lima od smeća, jesu članovi upravo ekoloških udruženja koji se samoincijativno okupljaju i organizuju akcije čišćenja vodotoka.

- Moram zaista da pohvalim naše udruženje i ne mogu da budem skroman kad je to u pitanju. Ne možemo da dozvolimo da poražavajuće slike sa naše reke obilaze svet. Svake godine iz Lima izvadimo preko 50.000 kubika plastičnog i drugog otpada.

Najdramatičnije je tokom poplavnih talasa, kada voda nanosi sve i svašta. Tada u Limu možete videti stare automobile, šporete, zamrzivače i ostale kućne aparate, ali imali smo priliku da voda do Priboja donese čak i nadgrobne spomenike sa severa Crne Gore, dodaje Laković.

Lim je reka koja u dužini od 220 km protiče kroz Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i uliva se u Drinu. Izvire iz Plavskog jezera u Crnoj Gori, a uliva se u Drinu između Goražda i Višegrada. Na njoj su podignute dve hidroelektrane Potpeć i Bistrica između kojih se nalazi veštačko akumulaciono Potpećko jezero.

Foto: RINA

 

 

Upravo zbog činjenice da protiče kroz tri države jasno je koliko dalekosežne posledice zagađenje može imati, jer ulivanjem u reku Drinu koja se kasnije uliva u Savu, sve zagađujuće materije sporo ali sigurno stižu do glavnog grada Srbije.

- Svi znamo da je plastičnoj ambalaži potrebno hilajde godine da se razloži, zatim dolazi i do taloženja mikropalastike na samoj obali. Posledice takođe dalekosežno mogu da se osete kada je u pitanju biljni i životinjski svet, istakao je Laković.

Iako bi zvog toka, reka Lim trebalo da bude briga tri države, nažalost samo je Srbija uradila nešto da se pobljša sitaucija u delu vodotoka koji protiče kroz njenu teritoriju.

Ekološko udruženje "Jastreb" u saradnji sa Ministartvom zaštite životne sredine očistili su sve velike deponije i postavili tri lančanice na Potpećkom jezeru, koje su se pokazale kao pun pogodak jer sprečavaju prodor smeća dalje ka Drini i Bosni.

- Zatvorili smo, sanirali i rekultivisali deponiju ‘Stanjevine’ u Prijepolju, koja se nalazila na samoj obali reke, uklonili divlje deponije na obali Lima, izgradili transfer stanicu ‘Banjica’ u Novoj Varoši, gde će se odvoziti otpad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.

Foto: RINA

 

 

U toku su i sanacije poslednje nesanitarne deponije na tom području u Druglićima kod  Priboja, gde do otvaranja transfer stanice svoj komunalni otpad odlažu tri opštine. Sufinansirali smo i postavljanje lančanica na Limu na teritoriji Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, rekla je Irena Vujović ministarka zaštite životne sredine.

Ona je takođe istakla da većina otpada, koji jusled padavina i porasta vodostaja reke dospeva na lančanice nije sa teritorije Srbije, niti iz opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

- Srbija je sve uradila kako bi se višedecenijski problem plutajućeg otpada na Limu rešio, što očekujemo i od susednih država, zaključila je Vujovi


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set