• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

23.12.2023

15:00

Veliko srce poslastičara i domaćica sa juga Srbije: Novogodišnje torte poklanjaju ugroženoj deci, čarolija postaje stvarnost (FOTO)

D.K.

Vesti

Veliko srce poslastičara i domaćica sa juga Srbije: Novogodišnje torte poklanjaju ugroženoj deci, čarolija postaje stvarnost (FOTO)

Podeli vest

Poslastičari profesionalci i amateri, domaćice sa juga Srbije i učenici ugostiteljskih škola još jednom su pokazali da imaju veliko srce. Pripremili su i izoložili na 16. „Tortijadi“ u Nišu na desetine torti, medenjaka i drugih sltkih đakonija a sve sa ciljem da ulepšaju novogodišnje praznike deci sa autizmom, deci bez roditelja, štićenicima ustanove „Mara“ i obolelim od najtežih bolesti.

Tema ovogodišnje „Tortijade“ bila je „Novogodišnja čarolija“ tako da će decu i odrasle obradovati torte i slatkiši u obliku Deda Mraza, irvasa, jelki, novogodišnjih paketića...

Prema rečima račica Ančice Dimitrijević, predsednice Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša „Tortijada“ ima i takmičarski i humanitarni karakter.

Foto: D.K.

 

 

- Žiri će oceniti trud i inovativnost izlagača i oni najuspešniji biće nagrađeni peharom i zahvalnicom. Nakon toga ćemo organizovati licitaciju torti i novac koji budemo prikupili na taj način uplatićemo Udruženju roditelja dece sa autlizmom „Dan“. Deo torti i slatkiša koji ne bude prodat na licitaciji, poklonićemo štićenicima ustanove „Mara“, učenicima škole „Carica Jelena“, mladima koji su bez roditeljskog staranja i onkološkim pacijentima koji se nalaze na bolničkom lečenju - istakla je Dimitrijević.

Ona je kazala da će u okviru „Tortijade“ biti organizovana radionica za mlade „Mašta može svašta“ u okviru koje će mališani ukrašavati novogodišnje kolačiće.

Učesnici „Tortijade“ i ove godine su se svojski potrudili, tako da im na izloženim tortama i slatkišima mogu da pozavide i najpoznatije poslastičarnice u svetu.

Foto: D.K.

 

 

Većina učesnika se pri tom i ne bavi profesionalno izradom torti, već im je to hobi.

Ivana Stevanović iz Niša, ekonomista po struci na „Tortijadu“ je donela tortu u obliku Deda Mraza, za čiju pripremu joj je bilo potrebno oko osam sati.

- Ne volim posao za koji sam se školovala i ne bavim se njime. Uživam u pripremi i dekorisanju hrane. Za mene je to prava čarolija. Prvi put ove godine učestvujem na jednoj ovakvoj manifestaciji i nadam se da ću moći i narednih godina“, kazala je Stevanović.

Mirjana Mladenović, penzionerka iz Vladičinog Hana, tkaođe je prvi put ove godine učestvovala je „Tortijadi“ i to tortom u obliku novogodišnje čizme-kućice.

Foto: D.K.

 

 

„Učestvujem u različitim humanitarnim akcijama, ali prvi put na „Tortijadi“. Prošle godine sam dolazila sa prijateljicom čiji je sin učestvovao i veoma mi se dopala ta ideja da tortama obradujemo one kojima je pomoć potrebna. Inače volim da spremam slatkiše, uglavnom to radim zbog svojih unuka“, izjavila je Mladenović.

Za pravljenje novogodišnje atmosfere na „Tortijadi“ u Tržnom centru "Roda" postarao se i Nišlija Boban Sević koji je za ovu priliku obukao odelo Deda Mraza i novogodšnjim zvonom pozivao prolaznike da pogledaju izložene torte i medenjake. Sević već sedam godina besplatno glumi Deda Mraza na humanitarnim akcijama i manifestacijama koje su u susret Novoj godini organizuju u Nišu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set