• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV

31.12.2023

16:30

(VIDEO) Nova godina nije mogla da prođe bez nove haljine! Jedna dama je svima bila inspiracija a nije Koko Šanel!

Informer TV /Alo, Beograde

Vesti

(VIDEO) Nova godina nije mogla da prođe bez nove haljine! Jedna dama je svima bila inspiracija a nije Koko Šanel!

Podeli vest

Prave dame nekada nisu mogle da zamisle proslavu Nove godine bez nove haljine. To je bio praznik zbog koga su pripreme trajale dugo- materjali su se kupovali u Trstu, Solunu, Istanbulu, a kod vrsnih krojačica mesecima ranije se rezervisao termin....

Baš takve priče podsetile su kruševačku publiku na modu 20. veka na izložbi "Mala lila haljina" u "Kući Simića". 

Čak 37 dama iz Kruševca i Beograda ustupile su za ovu postavku 68 toaleta koje su nosile u raznim prilikama, za mature, proslave, čak i venčanja. 

Šivene od svile, čipke ili štofa u porodicama su neretko generacijama. 

- Haljine su napravljene od takvih materijala da mogu da se nasleđuju. Svaka ima svoju priču. Jednu haljinu nosila je baka na svojoj maturi 1983, njena ćerka 1995, a unuka prošle godine na svojoj maloj maturi - kaže  Autorka izložbe Zorana Drašković Kovačević.

Kruševačke dame '60-ih i '70-ih godina volele su stil Jovanke Broz, a bilo je i onih koje su bile inspirisane hipi pokretom. 

Foto: Informer TV /Alo, Beograde

 

- Ovo mi je prva haljina koju sam posebno pripremala za maturu, za izlaženje u svet. Tada nije bilo gotovih haljina u mom broju jer sam bila veoma vitka. Materijal sam kupila u Robnoj kući "Beograd" na Terazijama, a pošto je tada vladao hipi pokret, takav je bio i dezen. Haljinu je šila moja strina, krojačica, koja je tada kreirala za brojne kruševačke dame - otkrila nam je Verica Milenović. 

Pogledajte više u prilogu emisije "Alo, Beograde, Srbija zove":

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set