• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. I.

01.01.2024

19:45

Ana je prva beba rođena u Novoj godini u Zrenjaninu! Na svet došla šest sati posle ponoći (FOTO)

Grad Zrenjanin

Vesti

Ana je prva beba rođena u Novoj godini u Zrenjaninu! Na svet došla šest sati posle ponoći (FOTO)

Podeli vest

Prva beba rođena u 2024. godini u Zrenjaninu je Ana Polovina, koju je na svet u 06.40 časova 1.januara na Ginekološko-akušerskom odeljenju zrenjaninske Bolnice, donela majka Jelena.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije, Darija Kisić odlučila je da ove godine daruje prvorođenu bebu, baš u Zrenjaninu, a u tradicionalnoj poseti bio je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je uz čestitke dežurnom osoblju, poklone uručio svim porodiljama koje se trenutno nalaze na odeljenju.

- Prelepe su ove slike iz prodilišta, posetili smo majku koja je rodila prvu bebu, malu Anu, ali i druge majke, koje su se prethodnih dana ostvarile u jednoj od najlepših uloga u životu i ono što me je posebno obradovalo jeste da su ovde i majke koje su to postale treći put - naglasila je ministarka Darija Kisić, uz napomenu da je posebno obradovala činjenica i da je, nakon dosta godina silaznog trenda broja novorođenih beba u Zrenjaninu,  2023. godina bila baš berićetna.

Foto: Grad Zrenjanin

 

- Grad Zrenjanin je na decembarskom zasedanju Skupštine doneo odluku da se poveća naknada za prvorođeno i svako naredno dete, sa 45 na 60 hiljada dinara, uz pakete sa opremom i kozmetikom za bebe, a uveli smo i običaj da za Praznik grada, 17. novembar, sve bebe rođene na taj dan darujemo dukatom, kao što smo danas uradili i za prvorođenu bebu - istakao je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura uz napomenu da pronatalitetna politika grada podrazumeva ceo dijapazon aktivnosti, od besplatnih udžbenika i školskog pribora za đake prvake, do stipendiranja osnovaca, srednjoškolaca i studenata, mesečnog prevoza, regresiranja učešća u ekonomskoj ceni boravka u vrtićima.

Foto: Grad Zrenjanin

 

Prva beba rođena u Novoj godini u zrenjaninskom porodilištu, Ana Polovina, rođena u 06:40 časova, teška je 4,030 kg i dugačka 52 centimetra, a majka Jelena Polovina iz Banatskog Karađorđeva, istakla je da joj je Ana, treće dete i majka je još dve devojčice, devetogodišnje Nine i dvoipogodišnje Đine.

Zajedno sa ministarkom Kisić i gradonačelnikom Salapurom, u poseti zrenjaninskom porodilištu bili su i državni sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Radoš Pejović, kao i direktor bolnice u Zrenjaninu, dr Igor Kitaresku.

Jedan porođaj više

Dežurni ginekolog-akušer dr Aleksandar Beljac,  predočio je podatke o porođajima tokom prethodne godine, naglasivši da je u 2023. godini konačno zaustavljen trend pada broja porođaja i da je zabeležen jedan porođaj više nego u prethodnoj, 2022. godini - 1172. 

- Srećni smo zbog činjenice da je prethodne godine u našem porodilištu rođeno  633 dečaka i 552. devojčice, uz 13 pari blizanaca, dakle ukupno 1185 beba - naglasio je dr Beljac.

Novi vrtić u naselju Bagljaš

Projekat izgradnje novog vrtia u najmnogoljudnijem stambenom naselju Bagljaš, za jaslenu grupu, počinje vrlo uskoro, dodao je gradonačelnik Zrenjanina, ponosan na činjenicu da će novi vrtić, dodatno unaprediti kapacitete predškolske ustanove u Zrenjaninu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set