• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G. R.

11.01.2024

15:25

Tužno! Spomenka nije dočekala da vidi svoje remek delo u Muzeju!

G. R.

Vesti

Tužno! Spomenka nije dočekala da vidi svoje remek delo u Muzeju!

Podeli vest

Mačvanski ćilim, simbol tradicije i prošlosti ovog kraja "vratio se" u zavičaj! Prema originalu, koji se čuva u Narodnom muzeju u Šapcu, u tkačkoj radionici "Stari zanati" urađene su dve replike, od kojih je jedna uručena opštini Bogatić!

Mustra, po kojoj je tkalja Spomenka Ilijašević iz Badovinaca na svom razboju istkala novi ćilim je stara više od jednog veka, a u muzeju u Šapcu se čuva poslednjih sedam decenija.

Spomenka ga je, kao iskusna tkalja, tkala dva meseca i to je bio njen poslednji rad, ispostaviće se za istoriju. Preminula je samo nekoliko dana pre svečanog uručenja opštini

Foto: G. R.

Spomenka Ilijašević nije dočekala da ćilim preda Muzeju

Ona je jedna od retkih umetnica za rabojem čije su ruke pravile magiju od vune.

- Veštinom izrade ćilima nekada se mogla pohvaliti svaka domaćica u Mačvi. Ćilimi su najčešće klečani ili tkani za "devojačku spremu" koju bi buduće neveste ponele u svoj novi dom. Ovaj vredan eksponat, kojim se ponosimo, čuvaćemo u Muzeju Mačve koji nameravamo da osnujemo - rekao je Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić.

Foto: G. R.

Miroslava Savković, predsednica Organizacije invalida rada uručila je repliku mačvansog ćilima predsedniku opštine Bogatić

Originalni ćilim je dosta oštećen, a etnolozi su mu pronašli izvesne mane u uklapanju ornamenata, koje su objasnili tehnikom izrade (klečanja) i neiskustvom tkalje koja je, po svemu sudeći, rukotvorinu samoj sebi uradila da ponese kao miraz.

Replika ćilima, pak, pleni izuzetnim koloritom i cvetnim ornamentima specifičnih boja. Dugačak je dva metra, a pošto je izrađen od kvalitetne predene vune pod rukom je nežan i mekan.

Gradska organizacija invalida rada u želji da se ćilimarstvo očuva, predložila je osim osnivanje radionice za obuku mladih tkalja i centar za ćilimarstvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set