• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.01.2024

23:15

Cara Dušana su otrovali Grci! Sudbina najvećeg vladara Srba vekovima je misterija!

Ilustracija

Vesti

Cara Dušana su otrovali Grci! Sudbina najvećeg vladara Srba vekovima je misterija!

Podeli vest

Ono što znamo iz udžbenika i brojnih predanja jeste da je car Stefan Uroš IV Dušan, poznatiji kao Dušan Silni bio veliki vojskovođa i vladar koji je proširio srednjovekovnu Srbiju na većinski deo Balkana, ali se malo njegovoj smrti jako malo zna, kao i zašto je umro relativno mlad.

Dušana su otrovali Grci

Istoričar Rene Ristelhueber kaže da su Grci otrovali cara Dušana upravo kada je krenuo na Carigrad sa čak 80.000 ljudi.

Prethodno je Dušan osvojio Jedrene. Rene kaže da bi istorija sveta bila pisana drugačije da je Dušan uspeo.

Knjiga se zove ”Istorija balkanskih naroda”, autor je Rene Ristelhueber i objavljena je 1950. godine. U to vreme je bila jedna od najpopularnijih knjiga na ovu temu.

On smatra da su Grci otrovali cara Dušana u trenutku kada je mogao potpuno da prevlada baš kao što su nekada ranije to uradili sa bugarskim kanom Krumom i Jovanom Asenom.

Pominje da je na Svetoj Gori čuo da su Grci otrovali Dušana tokom pričešća iz pehara.

Foto: Ilustracija

 

Naime, oni su imali posebnu posudu prelivenu zlatom i dragim kamenjem na kojoj je postojao prostor za otrov koji bi se otvarao pritiskom na dragi kamen.

Prvo se sveštenik pričesti iz tog suda, a onda car. Ako je Dušan otrovan na taj način onda nema sumnje nikakve, jer je i sveštenik iz tog suda pio, a i ljudi ne bi očekivali da jedan sveštenik počini ubistvo cara.

Zato je armija jednostavno protumačila da je Dušana kaznio Bog i tužno napustila bojište sa njegovim telom.

Foto: Ilustracija

 

Dušan nije bio naklon prema katolicima

U knjizi kaže da su Dušan i sveštenstvo crkve bili posebno oštri prema Papi i katolicima. Dušan je bio ozbiljan legalista i zakonom je zabranio katolički uticaj.

Zakonom je propisao da oni koji bi prešli u katoličku veru budu kažnjeni da rade u rudnicima, a onima koji su zagovaralii katoličanstvo je zaprećeno smrtnom kaznom.

Istoričar tvrdi da je zbog ovoga Papa sa lakoćom okrenuo Ugare na Dušana, ali su oni poraženi u sukobu sa njim i tom prilikom su izgubili Bosnu, a ja bih rekao i verovatno dobar deo Hrvatske teritorije o čemu svedoče pravoslavni manastiri podignuti u to vreme.

Car Dušan je želeo da transformiše celo Balkansko poluostrvo u koherentnu pravoslavnu celinu pod vlašću jednog vladara, a za to je bilo potrebno da osvoji Carigrad. Želeo je da postavi sebe za cara branitelja hrišćanstva od nadirućeg talasa islama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set