• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B. I.

12.03.2024

13:43

(VIDEO) Prijepoljac pronašao kamen s Marsa! Jedan od 20 primeraka u svetu! Sve je počelo od čudnog sna!

Pixabay/printscreen TV Prva

Vesti

(VIDEO) Prijepoljac pronašao kamen s Marsa! Jedan od 20 primeraka u svetu! Sve je počelo od čudnog sna!

Podeli vest

Semir Kaljić iz Prijepolja skoro osam godina obijao je pragove naučnih ustanova da bi dokazao da je pronašao kamen s Marsa! Mnogima će zvučati čudno, ali Semir je zaista pronašao meteorit, koji po karakteristikama odgovara meteoritima koji vode poreklo s ove planete i koji su pronađeni u drugim krajevima sveta!

Sedam, osam godina, kako kaže, niko mu nije verovao, smejali su mu se da je "kamen dobar za potapanje kupusa" ali je, rezultat istraživanja, koji je stigao sa Tehnološkog instituta u Novom Sadu, potrvdio hemijski i mineralni sastav kamena i ispostavilo se da je sa druge planete i to nama najbliže, sa Marsa!

Semir je o tome nedavno govorio i gostujući na jednoj srpskoj televiziji zajedno sa Brankom Simonovićem, zvezdarom i popularizatorom astronomije u Srbiji.

- U svetu postoji oko 300 meteorita sa Marsa koji se gradiraju prema masi. Najveći ima masu približno od 18 kilograma, a u prvih 20 spada i ovaj mase od jednog kilograma, koji je jedini pronađen u Srbiji. Takoreći "kapitalac". Oni su vrlo retki, pogotovo sa Meseca i sa Marsa - rekao je Simonović ističući da u svetu ima oko 70.000 meteorita, a samo oko 300 čije je poreklo s Marsa.

- Meteor se trenutno nalazi u Nemačkoj, nemam poseban razlog što se nalazi tamo, a ne u Srbiji, jednostavno sasvim obična odluka, jer imam dvojno državljansto. Ko zna, možda ga uskoro i vratim u Srbiju - rekao je Semir.

On je za Informer ispričao kako je došao do njega, naglašavajući da se priča graniči sa mistikom. 

- Moj otac je sanjao jedne noći, da je pronašao bogatstvo. Otišli smo na dedovinu, kod Prijepolja,  gde su se moji doselili još 1924.godine iz Crne Gore, odakle zapravo Kaljići i vode poreklo, a gde od 1999. godine nismo bili, još od bombardovanja. Možda se ni tad ne bi uputuli u ovu zabačenu i teško pristupačnu vrlet, udaljenu od Prijepolja oko 20-ak kilometara, da otac nije sanjao da mu se u ovom selu krije blago - priča Semir.

Foto: Pixabay/printscreen TV Prva

Neobičan "marsovac" pronađen kod Prijepolja pre osam godina

 

Tako je i bilo. Obilazili su selo, a šetajući kroz jednu livadu primetivši neobičan kamen, koji mu je posebno privukao pažnju, zastao je iza roditelja, pa mu prišao i uzeo ga u ruke.

- Stajao je pored pivskih flaša, koje su pretpostavljam, ostale iza lovaca, sijao je kao disko kugla, što je bilo dovoljno da mi privuče pažnju. Na prvi pogled pomislio sam da je stalaktit ili meteorit, ali nisam ništa govorio, stavio sam ga u torbu i nastavili smo šetanje. Zatim sam kasnije, nevezano za kamen, telefonom razgovarao sa prijateljem iz Zenice, kome sam pomenuo da sam pronašao neki neobičan kamen, opisao mu ga, a on me je uputio na Institut u Sarajevu, gde sam upoznao jednog profesora koji mi je rekao da mu liči na meteorit, ali da je put dok se to tačno ne utvrdi vrlo zahtevan i dug. Na kraju je tako i bilo - priča Semir.

Kamen je veličine piksle, težak 999 grama, a "proučavali su" ga stručnjaci ne samo sa Tehnološkog instituta u Novom Sadu, već su se kasnije uključile i druge institucije u drugim državama, poput Nemačke, Luksemburga, Francuske i mnogih drugih.

Konačno je, kako kaže Semir, odgovor stigao iz novosadskog instituta da ovo nije običan, već "nebeski" kamen i to sa Marsa.

Posle uspešno završenog istraživanja, meteorit-kamen je, kao što je i praksa, dobio svoje ime - "Blackstone", što u prevodu znači "crna stena" a ime je dobio po nazivu jednog sela iz Prijepolja koji datira i XVI veka. 

- Trebalo je nekih sedam, osam godina da se dokaže da je reč o meteoritu. Sada je u Nemačkoj, u trezoru, a polovinom februara bio je izložen na jednoj izložbi u Dubaiju sa nekoliko dijamanata sa najvećim brojem karata. Njima je bio čudan i privlačan zbog sastava, izgled i svojstva, jer deluje kao magnet i remeti rad električnih uređaja - kaže Semir i dodaje da je tržište meteorita veoma bogato, ali da su oni neprocenjivi i za nauku.

 

Procenjena starost meteorita je 700 miliona godina 

- Tražili smo i dalje po tom terenu, ali nismo više pronašli ništa. Meteorit je relativno mlad, njegova starost je procenjena na 700 miliona godina. Imao je tačno 999, 99 grama, a nekih 20 gr je otišlo na istraživanja - dodaje Semir. 

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!
Politika

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da će nastaviti sa jačanjem vladavine prava i povećanjem efikasnosti pravosuđa kako bi građani mogli da zaštite svoja prava u sudskim postupcima u razumnom roku.

30.04.2024

15:42

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!
Politika

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

30.04.2024

15:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set