• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S.B.

25.03.2024

11:53

"Prva žrtva bombardovanja, heroj kojim se i danas ponosi njegov rodni grad, ratni drugovi i cela Srbija!" - Četvrt veka od pogibije potpukovnika Živote Đurića

S.B.

Vesti

"Prva žrtva bombardovanja, heroj kojim se i danas ponosi njegov rodni grad, ratni drugovi i cela Srbija!" - Četvrt veka od pogibije potpukovnika Živote Đurića

Podeli vest

U Davidovcu, kod Paraćina, rodnom mestu potpukovnika Živote Đurića , komandanta "Tigrova" eksadrile ratnih aviona u 98. Lovačko-bombarderskom puku, u toku je odavanje počasti i obeležavanje 25. Godina od njegove pogibije.

Četvrt veka već njegov herojski čin se ne zaboravlja, stradao je od rafala NATO-a u borbenoj akciji nad Glogovcem 25. marta 1999. godine.

Sa suzama se prepričava kakav je to čovek bio i kako je tog marta nadleteo rodni grad i svoje selo "mahnuo krilima", kako to čine piloti. Shvatili su to kao njegov oproštaj a, ispostaviće se, da je tako i bilo. 

Pilot Slobodan Dimovski, Životin "klasić" drug iz generacije nikad neće zaboraviti taj dan.

Leteli smo iznad ispresecanog terena, u uslovima otežane navigacije na samo pedesetak metara visine. Sunce je bilo na zalasku. Planine na granici s Albanijom već su pravile senke. Đurić je već gađao, bio je u manevru nagore kada je pogođen. Video sam da je pao na položaj terorista, koji su imali podršku NATO avijacije iz vazduha - kaže Dimovski i dodaje da Života sigurno nije hteo živ da padne ruke u teroristima. 

Imao je 36 godina, a za sobom je ostavio suprugu Biljanu, sina Aleksandra koji je tada imao deset, a ćerka Ana devet godina. 

Života Đurić posmrtno je odlikovan i unapređen, a na sportskom aerodromu u Davidovcu, gde je on, kao dečak zavoleo avione i visine stoji spomen-ploča na kojoj piše: 

"Preci nas zovu stazama svetim,
na ponos celom srpskom rodu, 
stati na put dušmanima kletim
za krst časni, ime i slobodu".  

 

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set