• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.04.2024

11:45

Najvernije reprodukcije Miroslavljevog jevanđelja i srpskog psaltira izloženi na Slaviji, u zgradi NBS! Znate li gde su originali ?

printscreen RTS

Vesti

Najvernije reprodukcije Miroslavljevog jevanđelja i srpskog psaltira izloženi na Slaviji, u zgradi NBS! Znate li gde su originali ?

Podeli vest

Faksmili, odnosno reprodukcije dva najvažnija srednjevekovna rukopisa na ćiriličnom pismu izloženi su u izložbenom prostoru zdanja Narodne banke Srbije na Slaviji i posetioci mogu i da ih prelistaju...

U izradi faksimila Miroslavljevog jevanđelja i osmišljavanju izložbe učestvovalo je 300 vodećih stručnjaka u ovoj oblasti, a na izložbama organizovanim u protekle četiri godine u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Rusiji (Moskva i Sankt Peterburg) i zemljama članicama Evropske unije, s njegovim istorijatom upoznalo se oko 1.400.000 posetilaca.

- Originale publika ne može da prelista. Miroslavljevo jevanđelje nalazi se u Narodnom muzeju, a Srpski psaltir u Bavarskoj državnoj biblioteci u Minhenu. Za izradu ova dva faksimila uradili smo 200 štamparskih proba da bismo dobili vernu reprodukciju oslikavanja na zlatu i ovu su trenutno najbolji faksimili na svetu u konkurenciji faksimila koje su finansirali na primer Vatikanska ili Britanska biblioteka - rekao je Veljko Topalović jedan od priređivača i nosilac projekta. 

Konačno rešenje je pronađeno u štampariji "Esterman" u Austriji, a vlasnik štamparije je, prema Topalovićevim rečima, kupio prvi primerak kada je video kako izgleda. 

- Ta štamparija štampa prospekte za "mercedes" i "bmw" i smatra se najboljom u Evropi - dodao je Topalović.  

Foto: printscreen RTS

 

 

- Ovi faksimili su urađeni bez oštećivanja originala. Prvo faksimil izdanje je urađeno 1998, ali tada nismo mogli da postignemo vernu reprodukciju oslikavanja na zlatu. Izrada ovog faksimila počela je 2016, a završili smo je 2019. Potrebno je 15 radnih dana da se svaki tabak poveže na srednjevekovni način. Oni se prošivaju kanapom kroz drvene daske, i sam povez trajaće narednih 20 godina - dodao je Topalović.

Od 2022. sastavni deo izložbe o Miroslavljevom jevanđelju je i faksimil Srpskog psaltira, pisanog i oslikanog nekoliko godina pre Kosovske bitke, koji se, kao najvrednija knjiga koju poseduje, čuva u Bavarskoj državnoj biblioteci u Minhenu.

Unesko je 2005. godine u svoj registar "Pamćenje sveta", u kojem se nalaze 120 najvrednijih rukopisa od značaja za čovečanstvo, uvrstio i Miroslavljevo jevanđelje.

U predlogu za uključenje u ovaj registar navodi se da je srpski srednjovekovni rukopis iz 1170. godine jedan od najbogatijih rukopisa te vrste i najvažniji predstavnik stila nastalog spajanjem italijanskog i vizantijskog uticaja.

Prema akademiku Vojislavu Đuriću, Srpski psaltir (molitvenik), nastao krajem 14. veka, najraskošnija je srpska knjiga iz srednjeg veka. Oba faksimila otkupile su najveće svetske biblioteke i univerziteti.

Pored izložbe, posetioci će moći da pogledaju i dokumentarni film o istoriji Miroslavljevog jevanđelja "U početku beše reč", reditelja Boška Savkovića, koji je osvojio brojne nagrade na svetskim festivalima.

Izložba traje do 12. aprila, a može da se pogleda radnim danima od 10 do 18 časova. Ulaz je slobodan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set