• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kocić

04.11.2019

10:42

OTAC JE NAZVAO PO TELEVIZORU! JEDNA žena iz Srbije ceo život OBJAŠNJAVA ODAKLE JOJ NEOBIČNO IME, a kada pročitate kako se zove, sve će vam biti jasno

Estrada

OTAC JE NAZVAO PO TELEVIZORU! JEDNA žena iz Srbije ceo život OBJAŠNJAVA ODAKLE JOJ NEOBIČNO IME, a kada pročitate kako se zove, sve će vam biti jasno

Podeli vest

Džeminin otac je 1968. godine rođenje ćerkice proslavio kupovinom televizora marke "gemini" po kojem je ona dobila ime

Džemina Nikolić iz aleksinačkog sela Gornji Ljubeš na svet je došla 20. januara 1968. godine, a njen otac Žarko proslavio je rođenje ćerkice kupovinom televizora marke "gemini" (džemini) po kojem je ona dobila ime.

Oduševljen kupovinom, u to vreme ne za svakog dostižnog aparata, te njegovim brendom koji mu se učinio zanimljivim, odlučio je da sećanje na taj dan sačuva na originalan način. Ćerkici je dao ime Džemina, a zahvaljujući očevom gestu, ova Aleksinčanka je čitavog života doživljavala razne zgode i nezgode.

Foto: Informer DN

Čudno me gledali

Prvi put je postala svesna da joj je ime čudno kada je krenula u školu. Nijedno dete se nije zvalo ni slično kao ona. Otac joj je bio zanatlija, pa su često menjali adresu stanovanja, jedno vreme boravili su u Sloveniji, pa je stalno morala da objašnjava zašto se zove baš tako.

"Imenjaka" nije sačuvala

Džemina kaže da se navikla na ime koje nosi od rođenja, jer, kako kaže, ko zna kako bi mogla da se zove da otac nije kupio televizor druge marke.
- Ne znam šta bi se desilo da je u to vreme bilo "samsunga", kako li bih se tek tada zvala. Eto, brat mi se zove Goran, sestra Vesna, a samo ja imam ime po televizoru - priča Džemina kroz smeh.
Kaže da joj je žao što svog "imenjaka" nije sačuvala, jer ga je otac zamenio savremenijim aparatom.
- Bio je to dobar televizor, imao je i svoj regal, otvarao se i zatvarao harmonika vratima. Otac ga je prodao kada su crno-beli televizori izašli iz mode - objašnjava Džemina.

- Zbog imena su mislili da sam Romkinja ili muslimanka. Sećam se da sam se u vreme kada sam trenirala košarku susrela sa jednom ekipom iz Majdanpeka čiji je član bio i jedan mladić islamske veroispovesti. On me je odmah pitao jesam li "njihova". U prvi mah nisam shvatila zašto me to pita, a onda sam mu kroz smeh objasnila da se zovem po televizoru - priča Džemina.

Htela da se zove Ana

Kaže da ocu nije zamerila zbog imena, ali priznaje da je često želela da se zove drugačije.

- Želela sam da se zovem Ana, ali nisam htela da menjam očevu odluku. Sa suprugom sam se znala odmalena. On je znao zašto se zovem tako, ali mi je priznao da su ga njegovi prijatelj često pitali je l' se oženio Romkinjom. I moja ćerka je uvek kada je trebalo da se upiše ime roditelja navodila očevo ne želeći da objašnjava zašto joj se majka zove kako se zove - nastavlja Aleksinčanka.

Foto: Informer DN

A zbog nesvakidašnjeg imena, Džemina je morala da dokazuje ko je i pred državnim organima.

- I kada ostali nisu, ja sam morala da pokazujem državljanstvo jer su zbog imena sumnjali da nisam Srpkinja - priča ova žena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija