• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

15.11.2019

16:34

ČASLAV JE BIO POTPREDSEDNIK BANKE U LOS ANĐELESU , A ONDA SE VRATIO U TOPOLU I ZASADIO BOROVNICE: Spakovao sam se iz Amerike kada sam video da "sistem" može da me pobedi!

Estrada

ČASLAV JE BIO POTPREDSEDNIK BANKE U LOS ANĐELESU , A ONDA SE VRATIO U TOPOLU I ZASADIO BOROVNICE: Spakovao sam se iz Amerike kada sam video da "sistem" može da me pobedi!

Podeli vest

Časlav Maksimović, nekada bankar i broker u Los Anđelesu, zasadio je 2014. godine u Božurnji prvi hektar. Kako kaže, više da animira sinove, blizance Luku i Marka. Dvojica sedamnaestogodišnjaka tada su još "vagala" čime bi da se bave. Upisali su naredne godine Poljoprivredni fakultet.

- Iz Kalifornije smo došli neku godinu ranije. Tamo sam 33 godine radio u bankarstvu i na berzi, a tri godine potom u Hongkongu. Nisam mislio da krećem u nešto novo u našoj Srbiji, ali desilo se - priča Časlav.

Porodica Maksimović danas ima pet hektara pod borovnicom. Njihove plantaže "grle se" sa kraljevim vinogradima i Vinarijom Karađorđevića. Pečat nestvarnoj lepoti šumadijskih brežuljaka daje Crkva kralja Petra, koja stražari iznad, na Oplencu, a još oko 45 hektara bobičastog voća niklo je u okolini.

Udruženje proizvođača "Šumadijska borovnica" čije su organizovanje inicirali "Amerikanci iz L. A.", danas ima nekoliko desetina proizvođača sa oko 200.000 sadnica. Imaju hladnjače, Centar za kontrolu kvaliteta i pakovanje i svi, skoro sve sa plantaža - izvoze u Holandiju.

Foto: Pexels

A minulog vikenda u Božurnji smo sreli i "glavne borovničare" Marka i Luku (23). Došli su na vikend iz Holandije. Od septembra su tamo na obuci u firmi "ABB Grovers". Holanđani na proleće treba da presele jedan veliki pogon za preradu kod Božurnje, a "neko bi trebalo da vodi posao".

Marko "daje" i borovnica-biznis računicu:

- Za hektar pod zasadom prosečna ulaganja su 50.000 evra, ili za manje parcele - 8,5 evra po zasadu. Plod rađa od druge godine, prosečno 20 tona na hektaru, što je ukupni prihod od 100.000 evra, pošto se kilogram borovnice plaća pet evra. Troškovi obrađivanja, prihrane i branja su 15 odsto od prihoda. Ar zemlje na padinama oko Topole ide od 5.000 evra...

- Nismo pogrešili što smo iz rodnog Los Anđelesa došli u Topolu - uglas odgovaraju braća.

- Srbija za Kaliforniju može da bude Holivud - tvrdi Luka, a zatim veselo opisuje radni dan svog oca:

- Kada ustane, ode u teretanu i vraća se sa novinama. Posle čitanja, uglavnom telefonira, a zatim se "zanima" kobilom Leposavom. Po podne sedne na "harli" ili u terenac, da obiđe "parohiju", a predveče svira klavir. Kada sedne za dirke, Leposava prilazi, gura glavu kroz prozor i sluša koncert. Tata voli da svira "Bluberi hil"...

POBEDITI SISTEM

ČASLAV Maksimović u Kaliforniju je otišao po završetku fakulteta 1974. i, kako kaže, imao je sreće da se zaposli u jednoj od najvećih banaka u L. A. Dogurao je do potpredsednika kompanije. Iz klasičnog bankarstva otišao je na berzu, gde je i završio karijeru kao broker. Novac je tri godine zarađivao i na hongkongškom tržištu deonica. Klavir mu je hobi. Još u Beogradu sedamdesetih svirao je po klubovima, a nastavio je u Kaliforniji.

- Spakovao sam se iz Amerike kada sam video da je došlo vreme u kome "sistem" može da me pobedi. Odnosno, da nije daleko čas kada ću početi više da trošim nego zarađujem. Uz to, i deca je trebalo da krenu u srednju školu i na fakultet. Ovde je obrazovanje sjajno. Kada imate kapital - nije problem zarada. Ja polako izlazim i iz posla sa borovnicom. Na deci je - završava Časlav.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dude

pre 4 godine

"prosečno 20 tona na hektaru" - samo u snu. Mozda u Cernobilu. Prosecan rod borovnice u dobro odrzavanom zasadu koji je uredno navodnjavan ide od 8 do 12 tona po hektaru.

Ziko Pop

pre 4 godine

A ja pomislio da je "siroti"Caslav uzeo kredit ko Poljoprivredne banke pa krenuo sa par ari i tako dogurao do pet hektara.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija