• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/blic.rs

08.12.2019

11:50

OTAC NAS JE STRPAO U ČAMAC I NIKADA GA VIŠE NISMO VIDELI... Dokumentarac donosi srceparajuću pisanu ISPOVEST SIROČETA SA TITANIKA! (FOTO/VIDEO)

Estrada

OTAC NAS JE STRPAO U ČAMAC I NIKADA GA VIŠE NISMO VIDELI... Dokumentarac donosi srceparajuću pisanu ISPOVEST SIROČETA SA TITANIKA! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Novi dokumentarac od četiri epizode "Titanik: Priče iz dubine" donosi priču unuke Mišela Navratila, koga je zajedno sa bratom, otac poveo na "Titanik", koji je u sudaru sa ledenim bregom potonuo 14. aprila 1912. godine

Jedno od dece koja su preživela potonuće nekad najvećeg putničkog broda na svetu "Titanika", ostavilo je pismo u kome je detaljno opisao sve čega se seća u vezi sa tom nesrećom, koje novi dokumentarac rastvetljava.

 

 

Mišel Navratil je, zajedno za dve godine mlađim bratom Edmondom, bio četvorogodišnjak kada je krenuo iz Engleske u Njujork "Titanikom". Francuskoj braći to je bilo prvi putovanje u životu, ali ono koje im je ostalo urezano za svagda.

Krenuli su sa ocem na putovanje koje je trebalo da im donese bolji život daleko od Francuske, u Americi, ali ispostavilo se drugačije...

Titanik je četvrtog dana putovanja udario u ledeni breg, a dečaci su u tom trenutku spavali. 

Otac Navratil, koji je bio putnik drugog razreda, odmah je reagovao i brzo izneo svoje dečke iz kreveta i stavio ih u čamac za spasavanje. Taj čamac je bio poslednje plovilo koje je uspelo da napusti brod koji je tonuo.

Edmond i Mišel su tada poslednji put videli svog oca, a nakon tragedije, koja i danas, posle više od stotinu godina, potresa svet, dobili su nadimak "Siročad sa Titanika".

Braća su bili jedina deca, koja su spasena sa broda bez roditelja ili staratelja.

Novi dokumentarac donosi priču Mišelove unuke Elizabet, koja pred kamerama čita potresno pismo koje je on napisao kao klinac. Mišel, koji je preminuo 2001, u 92. godini života, ovako opisuje dramatične trenutke:

- Probudio me je otac. Nosio me je u naručju do palube "Titanika" i stavio mene i brata u čamac, koji je bio maltene pun putnika. Otac mi je rekao da majci prenesem koliko je voli. I ostavio nas je... 

(VIDEO) DRAMATIČNO! NESTAJE OLUPINA TITANIKA! Ostatke čuvenog broda PROŽDIRU MIKROBI!

Mišel nastavlja da piše da tada nije bio ni svestan da oca više nikada neće videti:

- Sećam se trenutka kada se čamac spustio sa "Titanika" i buke kad je pao u vodu. Ali, i trenutka kada je počeo da se udaljava od broda. Sećam se da sam se probudio u čamcu nakon što sam zaspao. More je bilo belo i modro, a u daljini je bio brod- zabeležio je Mišel.

Kada je spasilački brod "Karpatija" stigao sat i po nakon što je "Titanik" potonuo, Mišel i Edmond, koji nisu znali reč engleskog, podignuti su sa čamca u njega, a putnica prve klase Margaret Hejs, koja je govorila francuski, čuvala ih je skoro mesec dana dok ih majka nije pronašla.

Ali, i to je bio još jedan dramatičan trenutak u njihovim životima. Naime, majka Marsel je videla fotografije sinova u novinama, gde su njihova imena pogrešno napisana, s obzirom da su ih nazvali Lui i Lola.

TITANIK NIJE POTOPILA SANTA LEDA, VEĆ VATRA KOJA JE BUKTALA TRI NEDELJE: Britanski Kanal 4 izneo šokantne dokaze!

Ona je otplovila brodom u Njujork i tek se 16. maja 1912. godine ponovno sastala sa svojim sinovima i konačno odvela nazad u Francusku.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija