• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.01.2020

21:17

NEDU ĆEMO PAMTITI PO VANVREMENSKOJ LEPOTI, ALI I SNAŽNOM TALENTU KOJI JE UVEK DOLAZIO DO IZRAŽAJA!  Nije bilo bitno da li je uloga mala ili velika, ONA JE UVEK BILA U CENTRU PAŽNJE!

Estrada

NEDU ĆEMO PAMTITI PO VANVREMENSKOJ LEPOTI, ALI I SNAŽNOM TALENTU KOJI JE UVEK DOLAZIO DO IZRAŽAJA! Nije bilo bitno da li je uloga mala ili velika, ONA JE UVEK BILA U CENTRU PAŽNJE!

Podeli vest

Čuvena srpska filmska diva Neda Arnerić u svet filma je ušetala sa samo 13. godina, kada je zaigrala kod Puriše Đorđevića u filmu "San", od tada pa sve do danas bila je i ostala jedno od omiljenih lica sa velikog i malog ekrana

Jedna je od retkih naših glumica koja je igrala u velike uloge u inostranim produkcijama. U njenim tinejdžerskim danima njenu lepotu i talenat su uočili strani producenti, koji su je obasipali filmskim ponudama.

U periodu od 1969.  do 1974. godine igrala je u 15 stranih produkcija, ali onda je odlučila da se vrati u Beograd, te je postala jedno od zaštitnih lica Jugoslovenskog filma.

Davne 1977. godine nagrađena je srebrenom arenom u Puli, za film "Ispravi se Delfina", Aleksandra Đurčinova. Zlatnu arenu na istom festivalu je dobila 11 godina kasnije za ulogu u ostvarenju Lordana Zafranovića, "Haloa praznik kurvi".

Taj film je podelio tadašnju kritičku javnost zbog gomile eksplicitnih scena, koje je Neda imala sa tada mladim glumcem Rankom Zidarćem, ipak nagrada je zasluženo otišla u ruke beogradske umetnice, iako je konkurencija bila jaka.

Može se reći da je verovatno njena najkultnija uloga u filmu "Ko to tamo peva" Slobodan Šijana. Neda je tu tumačila malu, ali zapaženu ulogu mlade devojke koja se udala za tek punoletnog mladića, a putujući u čuvenom tragičnom autobusu mašta o moru i njegovim lepotama.

TUGA! Preminula glumica Neda Arnerić - NAŠLI JE MRTVU U STANU!

 

Skoro da ne postoji režiser sa ovih prostora koji nije odolio da beogradsku lepoticu angažuje za svoj projekat.

Igrala je kod Gorana Markovića, Lordana Zafranovića, Gorana Paskaljevića, Stoleta Jankovića, Miše Radivojevića i mnogih drugih.

Uvek je bila jednako efikasna, bilo da je u pitanju glavna ili sporedna uloga. Poslednje ulogu je ostvarila kod mlade hrvatske režiserke Barbare Vekarić u filmu "Aleksi". Ona je tu tumačila strogu majku koja je zabrinuta za budućnost svoje ćerke koja ne želi da se bavi porodičnim biznisom.

Pored priznanja za pojednične nagrade, dobitnica je nagrade za životno delo "Pavle Vujisić" koja joj je urućena u Nišu 2010. godine. Priznanje joj je 2018. godine odao i beogradski FEST nagradom "Viktor" za izuzetni doprinos domaćem filmu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija