• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.02.2020

18:56

SVI SMO GA POZNAVALI KAO KIRKA DAGLASA, ALI TO NIJE BILO NJEGOVO PRAVO IME! Tito ga je obožavao, A U SARAJEVU JE PORCIJU ĆEVAPA PLATIO 100 MARAKA!

Estrada

SVI SMO GA POZNAVALI KAO KIRKA DAGLASA, ALI TO NIJE BILO NJEGOVO PRAVO IME! Tito ga je obožavao, A U SARAJEVU JE PORCIJU ĆEVAPA PLATIO 100 MARAKA!

Podeli vest

Holivudska glumačka legenda Kirk Daglas preminuo je u 103. godini

Jedna od najvećih legendi holivudske kinematografije 20. veka, ostavio je dubok trag na filmskom platnu, ne postoji režiser njegovog vremena koji nije želeo da sarađaju sa njim.

Iako smo ga svi znali kao Kirka Daglas, to nije njegovo pravo ime. On je rođen 1916. godine kao Išur Danielovič u siromašnoj jevreskoj imigrantskoj porodici  iz Belorusije.

Ipak, kada je uplovio u glumačke vode, odlučio je da promeni ime zbog lakšeg "probijanja" u Holivudu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Farewell legendary actor and Hollywood titan, Kirk Douglas - photographed in Cannes, 1953 Via @oldhollywoodfans

A post shared by Lux Conduct (@luxconduct) on Feb 6, 2020 at 6:07am PST

 

U mladosti je radio najrazličitije poslove da bi prehranio sebe i porodicu, izmedju ostalog i kao prodavac, raznosač novina, domar i rvač na vašaru.

Već u Drugoj polovini četrdestih godina počeo je njegov vrtoglavi uspon u holivudskoj industriji.  Iako nikad nije osvoji prestižnu nagradu Oskar (tri puta nominovan), njegov glumački "žig" će ostati večno upamćen.

TITO GA JE OBOŽAVAO

Sredinom šezdesetih Daglas i njegova supruga En su posetili Beograd, a slavni glumac je izrazio želju da upozna Josipa Broza Tita.

Objašnjeno mu je, da je tako nešto nemoguće, ali on nije odustajao, pronašao je broj Titovog kabineta, i uspeo u svojoj nameri.

Dva dana kasnije stigao je privatni avion koji je Daglasa prevezao do Ljubljane, gde je on tri sata pričao sa Titom, koji je obožavao Kirkove vesterne.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kirk Douglas ?#kirkdouglas#legende#acteurcinema#westerm

A post shared by myriamaf (@myriamaf03) on Feb 6, 2020 at 9:43am PST

 

Deceniju kasnije kada se u Jugoslaviji snimao filmski ep "Sutjeska" gde je glavni lik Josip Broz Tito, upravo je Tito želeo da ga na filmskom platnu tumači njegov omiljeni glumac Kirk Daglas. 

Ipak, to se nije ostvarilo, zbog Daglasovog gustog rasporeda u koji nikako nije mogao da uklopi "Sutjesku", umesto njega je uskočio Ričard Barton.

ĆEVAPI OD 100 MARAKA

To nije kraj priče između Kirka i Jugoslavije. On je ovu državu posetio 1984. godine kada su se održavale Zimske Olimpijske igre u Sarajevu. 

Poznata je angedota kada je on u jednom sarajevskom lokalu porciju ćevapa platio 100 maraka. Ali, ta prevara nije uspela. Ubrzo se saznalo za to, tako da niko više nije želeo da sedi u restoranu gde je prevarena holivudska legenda.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Goodbye, amazing Kirk? #kirkdouglas #goodbyekirk #amazingactor #shiningstar

A post shared by Francesca Ciommei (@francescaciommei) on Feb 6, 2020 at 9:46am PST

 

Takođe, postoji priča da je tih dana Daglas u jednom sarajevskom kazinu prokockao čak 100.000 dolara.

SUROVE POZNE GODINE

Krajem osamdesetih, odlučio je da ode u zasluženu penziju. Njegov sin Majkl je postao velika holivudska faca, a uspeo je i da "ugrabi" Oskara kojeg njegov ćale nažalost nikada nije dobio.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#qepd #dep #RIP #kirkdouglas

A post shared by Cesar (@cesarbu) on Feb 6, 2020 at 9:46am PST

 

Devedesete su umalo bile kobne po Daglasa. 1991. je jedva preživeo pad helikoptera u kojem je poginulo nekoliko ljudi, a par godina kasnije je doživeo težak moždani udar, posle kojeg je morao ponovo da uči da priča.

Poslednjih godina svog života, nije se previše pojavljivao u javnosti, tek bi ponekad bio prisutan na nakon manifestacije posvećenoj njegovoj blistavoj karijeri.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maxmen

pre 4 godine

Ma nije 100 nego 600 dolara ga konobar uzeo.Pisalo u ASU ,prvom YU tabloidu.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija