• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sata.hr

14.03.2020

13:08

ANĐA (18) JE PRE 30 GODINA KRENULA U ŠKOLU I... Neverovatan slučaj koji je i dalje krije jednu MISTERIJU

Estrada

ANĐA (18) JE PRE 30 GODINA KRENULA U ŠKOLU I... Neverovatan slučaj koji je i dalje krije jednu MISTERIJU

Podeli vest

Ovaj slučaj već godinama predstavlja misteriju za tamošnju policiju.

Ubistvo Anđe Klarić (18) iz Celja najstarije je službeno zabeleženo nerešeno ubistvo u Sloveniji. Devojka je nestala na putu za školu, a telo su joj pronašli nakon četiri meseca. Od tog stravičnog događaja prošlo je 30 godina. Tačnije, Anđa je nestala 16. januara 1990. godine, piše vecer.com

Ove bi godine Anđa, inače rođena u BiH, da je živa, proslavila 47. rođendan. Ko je to mladoj devojci oduzeo život do danas nije otkriveno.

Sredinom sedamdesetih u Celje je došao Franjo Klarić, građevinski radnik iz Bosne i Hercegovine. Ženu i troje dece ostavio je kod kuće. Radišan i simpatičan, sprijateljio se s porodicom Verbič iz Kosnice kod Celja.

U martu 1979. godine iz Bosne je doveo svoju najstariju ćerku Anđu, tada staru šest godina.

Devojčica je trebalo da ide na operaciju kuka pa ju je otac doveo u Celje. Dogovorio se sa porodicom Verbič da devojčica ostane s njima pre i nakon operacije. Dva meseca kasnije, Anđin otac poginuo je u udesu, čak i pre nego što je devojčica prvi put operisana. 

Verbiči su se pobrinuli za devojčicu koja je postala deo njihove porodice. Verbičeva deca, sin Marijan i ćerka Tatjana postali su joj kao brat i sestra. Usledio je niz operacija, a Anđa je ostala u Sloveniji. Živela je kao normalna devojka sve do 16.januara 1990. kad je nestala.

Išla je u tekstilnu školu i tog hladnog jutra kad je nestala u školu je vozio Marijan koji je išao na posao. Ostavio je na mostu preko reke Savinje. Od tada se devojci izgubio svaki trag. Danica Verbič zvala je razrednu koja je rekla da Anđa nije bila u školi. Nestanak je odmah prijavljen celjskoj policiji. Policija ju je tražila, ali bez uspeha.

Foto: Printscreen You Tube

 

Nada da je možda živa i da će se nekako ipak vratiti kući potpuno se ugasila za Verbiče kad je početkom maja iste godine pronađen njen raspadnuti leš na autoputu između Maribora i Celja. Odmah je bilo jasno da se radi o nasilnoj smrti, a to je potvrđeno i obdukcijom. 
Stigla je i njena porodica iz Bosne i Hercegovine, ali je odlučeno da se devojka sahrani u Celju gde je provela veći deo svog kratkog života.

- Voleo sam je kao da je moja ćerka, moja deca Marijan i Tatjana bili su joj kao brat i sestra. Bila je dobra i vredna djevojka. Nikad nikud nije išla. Nije ni imala pravih prijatelja u školi. Volela je da pomaže kod kuće i oko kuće. Govorila je da će, kad postane punoletna, prezime da promeni u Verbič. Nažalost, nije joj suđeno da ostvari svoje planove -  prisetio se svojevremeno Karel Verbič.

Nakon što je nađeno njeno telo, obavljeno je oko 250 razgovora, pregledano šire područje i ispitani svi ljudi koji su imali kontakt s njom. 

- Uprkos brojnim raspravama, nismo našli nikoga ko bi nam u potpunosti mogao potvrditi da je Anđu video živu nakon što ju je brat Marjan odbacio na most preko reke Savinje. U višestrukoj istrazi želeli smo da utvrdimo njene životne navike. Prema našim informacijama,  živela je između škole i kuće, vrlo je malo kontaktirala s drugim ljudima, uključujući vršnjake  - objašnjavaju u celjskoj policijskoj upravi slučaj, koji je pod istragom već trideset godina.

Nažalost, njen ubica do danas nije otkriven.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija