• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.04.2020

08:07

ŠTA JE KAVASAKI SINDROM NA KOJI SADA UPOZORAVAJU LEKARI ŠIROM SVETA Izaziva bolest kod dece, a ovo su SIMPTOMI

Estrada

ŠTA JE KAVASAKI SINDROM NA KOJI SADA UPOZORAVAJU LEKARI ŠIROM SVETA Izaziva bolest kod dece, a ovo su SIMPTOMI

Podeli vest

Jedna majka požalila se da joj se dete pretvorilo u "beživotnog zombija" kada je dobio užasne simptome Kavasaki bolesti, najverovatnije povezane sa koronavirusom.

Kloi Najt (22) ispričala je priču svog sina Fredija kada su lekari upozorili na misterizno stanje povezano sa koronom. Kako je navela, dečak je dobio temperaturu i osip po celom telu, a kada ga je odvela kod lekara, rekli su da je reč o groznici koju izaziva streptokoka i dali joj lekove za tu bolest. 

Međutim, mlada mama je primetila da i nakon što je popio neke od preparata koji su mu dati, dečak nije bio u boljem stanju.


- Prvo sam mislila da nije ništa ozbiljno, kada se pojavio osip. Ali vremenom sam pomislila da je reč o nečem mnogo gorem - rekla je Kloi.
Kada mu ni nakon drugog odlaska kod lokalnog lekara nije bilo bolje, otišli su u veću bolnicu gde im je takođe rečeno da je u pitanju teži oblik groznice izazvane streptokokom.
Međutim tokom narednih nekoliko dana, trogodišnjak je izgledao kao zobmi i nos mu je stalno krvario.

Foto: Tanjug/AP

 

- Beonjače su mu bile crvene, jednostavno sam videla da nema života u njemu. Kada ste majka, jednostavno znate kada sa detetom nešto nije u redu.. Plakala sam jer sam znala da je u pitanju nešto ozbiljno - ispričala je majka.

Narednih dana, osip se proširio i na dečakovo lice i opet su otišli u bolnicu. Ovog puta odlučili su da ga zadrže na nedelju dana.

Kloi je rekla da je njen sin izgledao užasno, a da su doktori posumnjali da ima kavasaki bolest, koja pogađa osmoro od 100.000 dece i da može biti povezana sa koronom. Ona je navela da je i sama imala simptome slične koroni, kao što je gubitak čula ukusa i mirisa, ali da je mislila da ima samo običnu prehladu.
Lekari su otkrili da dečak ima šum na srcu, što je klasičan simptom kavasaki bolesti.
Na sreću, zdravlje dečaka je sada bolje, ali majka kaže da su to bili najgori dani u njenom životu.

Šta je Kavasaki sindrom

Britanski sistem zdravstvene zaštite (NHS) izdao je hitno upozorenje lekarima zbog pojave teškog “upalnog sindroma” kod sve većeg broja dece koja zato završavaju na intenzivnoj nezi, a koji je možda povezan sa virusom korona, piše Dejli Mejl.

Simptomi koji se pojavljuju kod dece su bolovi u stomaku, gastroenterološki problemi poput dijareje i povraćanja, ali i upale raznih organa, uključujući i srce. Ono što dodatno zbunjuje lekare je da su neki od najmlađih pacijenata negativni na koronu, pa nije isključeno da je drugi patogen u pitanju.

Porast ovih slučajeva je zabeležen kod dece svih uzrasta u različitim delovima zemlje, a lekari su misteriozno obolenje uporedili sa sindromom toksičnog šoka i Kavasakijevom bolešću, koji u kombinaciji dovode do oticanja unutrašnjih organa, otežanog disanja i povišene temperature, nalik Kovidu-19.

Kavasaki bolest ili Kavasaki sindrom je stanje koje uzrokuje upalu u zidovima srednjih arterija po celom telu, uključujući i koronarne arterije, koje donose krv srčanom mišiću. Takođe utiče na limfne čvorove, kožu i sluznicu u ustima, nosu i grlu.
 Ako su koronarne arterije zahvaćene, mogu nastati ozbiljni problemi, uključujući miokarditis odnosno začepljenje srčanog mišića, abnormalan srčani ritam, aneurizmu i patološko proširivanje zida arterija. 

Kavasaki autoimuna bolest karakteristična je simptomima poput visoke temperature i ljušćenja kože koji mogu biti veoma zastrašujući. Ali dobra je vest da se Kavasaki bolest obično može lečiti, a većina se dece oporavi bez ozbiljnih problema. Bolest nema tendenciju ponavljanja, ali ako se ne tretira može dovesti do smrtnog ishoda. 

Premda je Kavasaki bolest (kavasakijeva bolest) prvi puta opisana u Japanu, može se naći u svim delovima sveta. 1960-ih prvi ju je opisao pedijatar Tomisaku Kavasaki.

Bolest se češće pojavljuje kod dečaka nego kod devojčica. Fondacija za Kavasaki bolest procenjuje da ovo oboljenje pogađa više od 4.200 djce svake godine u SAD-u. 

Niko ne zna šta uzrokuje Kavasaki bolest, ali naučnici ne veruju da je bolest prenosiva s osobe na osobu. Brojne teorije povezuju bolest s bakterijama, virusima i drugim uzrocima, ali niko to još nije dokazao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dunkelheit uber Serbien

pre 3 godine

Asteroid, najezda skakavaca,vanzemljaci, kavasaki simptom... Sutra su na redu zombi dizelaši i pevaljke vampiri! Jel se sećate Milje Vujanović i njenih treće oko-peta dimenzija gluposti? Ovakvi tekstovi mnogo liče na to. Javlja mi se da fali samo Trgovčević.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17