• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.07.2020

06:00

GLUMAČKA GROMADA KOJEG SU OBOŽAVALE I HOLIVUDSKE FACE! Pavle Vuisić je tvrdio da ne glumi, VEĆ SE PONAŠA PRED KAMEROM, A JEDAN NJEGOV POTEZ JE POKAZAO KOLIKI JE ZAPRAVO BIO ČOVEK!

Estrada

GLUMAČKA GROMADA KOJEG SU OBOŽAVALE I HOLIVUDSKE FACE! Pavle Vuisić je tvrdio da ne glumi, VEĆ SE PONAŠA PRED KAMEROM, A JEDAN NJEGOV POTEZ JE POKAZAO KOLIKI JE ZAPRAVO BIO ČOVEK!

Podeli vest

Na današnji dan 1926. godine u Beogradu je rođen jedan od naših najvećih glumačkih velikana Pavle Vuisić

Mnogi će reći, kada je u pitanju Pavle Vuisić, da je on jedan od najubedljivijih  glumaca, bez lošeg performansa u dugoj i plodnoj karijeri.

Ipak, njegov vanserijski talenat nije prepoznat na početku, jer je njegov jedini pokušaj da upiše glumačku akademiju bio neuspešan. Pa je tako pre nego što postao jedno od najprepozntljvijih filmskih lica, studirao pravo, a jedno vreme je bio I radijski voditelj.

POČEO KAO STATISTA DOKAZAO SE KAO OZBILJAN KARAKTERAN GLUMAC

Karijeru je započeo 1950. godine kao statista u filmu “Čudotvorni mač”, da bi samo samo osam godina kasnije bio nagrađen na  Filmskom festivalu u Puli za ulogu u filmu “Osam koraka u prazno”.

NERVIRALO GA JE SLOVO J

Njegovo pravo prezime je bilo  Vujisić, ali se čitav život potpisivao kao Vuisić, jer ga je nerviralo slovo j u prezimenu,.

Vrlo brzo su krenule ponude sa svih strana, ne bitno da li je u pitanju komedija, partizanski film ili delo iz čuvenog “crnog talasa”. Vuisić je uvek bio dominantan u kadru, bez obzira da li je protagonista ili antagonista, odnosno da li je glavni glumac ili epizodista.

Šezdesete su blie veoma  plodne za njega, a 1969. godine za ulogu u filmu “Događaj” dobio je nagradu Car Konstantin na Filsmkim susretima u Nišu.

OMILJENO LICE SA TV EKRANA

Najveću popularnost dobija zahvaljujući seriji “Kamiondžije” gde je u tandemu sa Miodragom Petrovićem Čkaljom briljantno prikazao radničku klasu u tadašnjoj državi.

Priča o dva vozača  kamiona koji moraju da se vrate u školske klupe, jer nisu dovoljno kvalifikovani kako bi upravljali volanom je ispraznila ulice Jugoslavije, te naterala  ljude da hipnotisano gledaju u male ekrane, nestpriljivo čekajući nove avanture svoja dva omiljena lika.

Njegov Pavle Čutura, boem i zakleti samac će večno ostati u srcima ljubitelja domaće kinematografije, a nezaboravne scene sa Čkaljom uvek nam izmame osmeh, bez obzira koliko smo puta gledali čuvenu seriju.

ISPRED KAMERE SAVRŠEN TANDEM, ALI U PRIVATNOM ŽIVOTU….

Iako su na ekranu bili najbolji mogući partneri, u stvarnom životu, Vuisić  i Čkalja nisu drugovali, pa čak ni razgovarali. To je potvrdila i supruga Pavla Vujisića.

- Ja Čkalju nikad nisam upoznala. Kad malo bolje pogledate Čkalju i Pavla, videćete da je to nemoguća fuzija. Čkalja je stopostotni glumac i do krajnjih granica je išao u svojoj glumi. Pavle uopšte nije bio glumac. Znao je reći: "Ja se samo ponašam." I istina je, celog se života ponašao - rekla je Mirjana u knjizi “Posle fajronta”.

O POSLU NIKADA

Vuisića su svi smatrali za boema koji pored ogromne ljubavi prema kafanama, gajio je i ljubav prema reci gde je provodio dosta vremena.

A dobro upućeni kažu da sa prijateljima nikad nije razgovarao o svom poslu, čak je umeo i da bude neprijatan ako bi neko od njih pomenuo glumu.

Ipak, Pavle je u jednom momentu ispao fer prema svom partneru, jer je desetak godina kasnije kada je dogovorio ogorman honorar za snimanje druge sezone popularne serije, postavio uslov da isti honorar dobije i Čkalja, iako je ovaj pristao na dosta manji novac.

Zanimljivo je da je MIodrag Petrović odbio ulogu Gulivera u seriji “Više od igre” jer bi mu i tu glavni parner bio Pavle Vuisić koji je fantastično odigrao Guliverovog kuma Leku Bankrota.Ulogu namenjenu Čkalji je kasnije dobio Nikola Simić.

HOLIVUDSKE FACE SU BILE IMPRESIONIRANE NJEGOVIM TALENTOM

Našeg čuvenog glumca su uvažavali i van granica Jugoslavije, a jedan od poštovaoca njegovog rada bio je čuveni Orson Vels  sa kojim je snimao film “Bitka na Neretvi”.

- Vulkan glume, snage i života – kratko i jasno ga je opisao čuveni Orson Vels.

Na njegov performans nije ostao imun ni oskarom nagrađeni glumac Karl Malden.

- Glumac kao Pavle se ne stvara, on se rađa – rekao je Amerikanac srpskog porekla.

AUTENTIČAN PRE SVEGA

Za 38 godina profesionalnog rada na filmu i televiziji, Pavle je bio omiljeni glumac mnogih režisera, skoro da ne postoji režiser koji ne želeo da se Vuisić pojavi makar u jednom kadru njegovog filma.

To verovatno rezultat njegove “glumačke snage”. On je pre svega bio autentičan, ali nikad nije bio isti i svaki njegov lik se razlikovao, a uvek je umeo da ih dočaara na pravi i publici dopadljiv način.

SASTANAK SA TITOM U “ALASKOJ UNIFORMI”

Posle uloge u  filmu “Bitka na Neretvi”, Josip Broz Tito je želeo da upozna glavne glumce ovog ratnog spektakla, a upoznavanje sa Pavlom Vuisićem je bilo totalno drugačije.

On se na Dedinju pojavio u garderobi u kojoj je bio na pecanju, iako su mu spremili svečano odelo, on je to odmah odbio.

-Ja ne moram ništa! Možda vi da ga probate, a da se ja vratim na Adu – tako da se sastanak ipak održao po njegovim pravilima.

Nije bilo bitno da li je u pitanju glavna uloga, kao recimo lik Krstića u “Ko to tamo peva”, ili epizodni lik oca pijanca u filmu “Specijalni tretman”, rezultat je uvek bio isti, jednom rečju savršen.

SAHRANA

Pavle Vuisić je umro 1. Oktobra 1988. Godine, a njegovoj sahrani se i danas priča.

Sahranjen je tri dana posle smrti, a na sahrani su pristvovali samo sveštenik i njegova supruga Mirjana, to je bila njegova želja.

Istina je da on nije bio vernik, ali iz inata je želeo da ga sveštenik isprati na “onaj svet”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!
Live TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59