• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: banija.rs

06.08.2020

11:27

PRIČA O KERUŠI DENI JE 1995. OBIŠLA SVET! OVAKAV FENOMEN NIKO NE MOŽE DA OBJASNI! Da bi pronašla svoju porodicu tokom "Oluje" PREŠLA JE ČAK 500 KILOMETARA!

Estrada

PRIČA O KERUŠI DENI JE 1995. OBIŠLA SVET! OVAKAV FENOMEN NIKO NE MOŽE DA OBJASNI! Da bi pronašla svoju porodicu tokom "Oluje" PREŠLA JE ČAK 500 KILOMETARA!

Podeli vest

Dena je 1995. godine postala jedan od najpoznatijih pasa na planeti

Priča u kojoj je glavni akter pas koji je pronašao svoju porodicu nakon 139 dana i 500 kilometara obišla je svet. Desila se te 1995. godine, kada je počela operacija „Oluja“.

Lutao je raznim putevima i gradovima, prelazio nepremostive prepreke, ali je, ipak, uspeo – nakon 500 pređenih kilometara, pas je pronašao svoje vlasnike u izbegličkom kampu!

Dena je za 139 dana prešla put od Petrinje do Rume, gde se te 1995. godine nalazio izbeglički kamp u kojem su bili smešteni Goran i Tatjana i njihovi roditelji Dušanka i Milan Radanović, njeni vlasnici.

Ni do danas niko od kinologa i drugih stručnjaka nije mogao da objasni fenomen ovakvog instinkta, koji je ovu divnu kucu vodio pravo do njenih vlasnika.

Kao štene, Dena je 1991. godine stigla u dom Radanovića, kao poklon komšija. Nažalost porodična idila Radanovića srušena je 4 godine kasnije, u “Oluji”, kada su se Radanovići odlučili da napuste svoj dom u Petrinji i krenu put Srbije kao i stotine hiljada drugih, nateranih u zbeg.

Foto: tanjug/vladimir dimitrijevic

U tom haosu, kada se vodila briga samo o golom životu, Dena je ostala u dvorištu kuće.

Nedelje su prolazile u kampu, a pored svih uslova koje su tamo imali, Radanovići su najviše patili za Denom! Njihova sreća što su spasili goli život nikada nije bila potpuna. Mislili su da je više nikada neće videti.

Kojim stazama je Dena uspela da dođe do Rume i kako je uspela da nađe svoje vlasnike i prijatelje, ostaje nepoznato. Prošla je najverovatnije kroz Dvor na Uni, Novi Grad, Prijedor, Banja Luku, Prnjavor, Derventu, Modriču, Brčko, Bijeljinu, Bogatić, Sremsku Mitrovicu. Nikome i nikada neće biti jasno kako je prešla reke Unu, Sanu, Vrbas, Bosnu, Drinu i Savu.

– Pred novu 1996. godinu, tačno 22. decembra, u sobu je utrčao sin Goran i uzbuđen rekao: Mama, došla nam je Dena, rekla je Dušanka i dodala da u prvom trenutku nije mogla da prepozna Denu, koja je bila premršava sa krvavim šapama i bez kandži.

Foto: Printscreen RTS - Oko

Ipak, kako je na kraju rekla, odao ju je beli znak ispod vrata.

U Rumi se Dena oštenila i donela na svet petoro mladunaca. Štenci su poklonjeni Rumljanima, a ona je odletela sa Radanovićima u Kanadu.

Nažalost, Dena je 2007. godine uginula, ali Radovanovići i dalje čuvaju njenu urnu u svom domu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija