• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

16.08.2020

11:20

(UZNEMIRUJUĆE) DEVOJČICA (2) živi sa želucem, crevima i jetrom VAN TELA! Ima veliku izbočinu u kojoj su SMEŠTENI ORGANI i obožava svoj "stomačić"

Estrada

(UZNEMIRUJUĆE) DEVOJČICA (2) živi sa želucem, crevima i jetrom VAN TELA! Ima veliku izbočinu u kojoj su SMEŠTENI ORGANI i obožava svoj "stomačić"

Podeli vest

Kod većine beba koje se rode sa tim stanjem, doktori uspeju da vrate organe u telo, kod Lorel nisu mogli, jer su bili neobično veliki

Roditeljima devojčice iz Engleske su u 12. nedelji trudnoće predlagali pobačaj, jer se već tada videlo da bebini organi rastu van tela. Odbili su predlog i danas imaju dvogodišnju Lorel Fajziklej.

Devojčica živi sa želucem, crevima i jetrom smeštenim izvan stomaka. Lekari nisu očekivali da će uopšte preživeti porođaj kada su ustanovili da ima tzv. major egzomfalos, retko stanje koje se javlja ukoliko se u toku trudnoće ne formira abdominalni zid kod bebe, piše "Dejli mejl".

Rodila se 6. juna 2018. godine u Kembridžu i dok kod većine beba koje se rode sa tim stanjem, doktori uspeju da vrate organe u telo, kod Lorel nisu mogli, jer su bili neobično veliki. Roditeljima je rečeno da je to nemoguće, bar dok ne napuni tri godine.

Na malom stomaku, devojčica ima veliku izbočinu u kojoj su smešteni organi, a kako bi joj olakšali, roditelji je svakodnevno previjaju zavojima.

Oko organa se formirala koža, tako da Lorel može normalno da jede, pije i koristi toalet.

- Ne znam kako smo uspeli da ostanemo pozitivni tokom trudnoće. Činilo se da zaista neće preživeti porođaj, ali Šon i ja smo verovali i bili jako ponosni. To je deo njene ličnosti i ona ne dopušta da je to usporava. Lorel je prava inspiracija i svakodnevno nas oduševljava - rekla je mama Keli.

Prisetila se kako je to bilo kada su dobili loše vesti.

- Nismo mogli da verujemo u ono što smo čuli. Ljudi su nam govorili da je u redu i da možemo ponovo da pokušamo, ali nismo želeli drugo dete. Zaljubili smo se u ovo dete i sve bismo učinili za nju - nastavila je majka.

Morala je svake dve nedelje na pregled i prošla nebrojeno mnogo testova kako bi se na vreme eliminisale sve opasnosti. Nalazi su potvrdili da devojčica uz egzomfalos ima i rupicu u srcu, urođenu skoliozu i deformaciju kičme.

- Bili smo tako blizu porođaja i toliko smo toga prošli da su nas te vesti dotukle. Tračak nade bila je rečenica da će dati sve od sebe kako bi je spasili. Iako sam bila svesna da je opasnost stvarna i zastrašujuća, deo mene uvek je mislio da neću dopustiti da nam se dogodi najgore - kazala je ona.

Devojčica je stigla na svet pomoću carskog reza i to vertikalnog, dok je roditeljima rečeno da ne očekuju bebin plač. Međutim, uprkos prognozi, Lorel je glasno plakala.

- Kad smo je čuli kako plače nismo mogli da verujemo. Šon i ja smo se isto rasplakali. Znali smo da porođaj nije kraj, ali bebin plač je bio pravo olakšanje jer se ispostavilo da je ona pravi borac - dodala je Keli.

Nakon sedam sati roditelji su se prvi put sreli sa devojčicom, a li je boravak u bolnici bio dugačak. Lekari su, takođe, verovali da devojčica neće moći samostalno da diše, jer se u sličnim situacijama zbog nedovoljne razvijenosti pluća, bebe stavljaju na respirator, međutim Lorel je prodisala.

- Znali smo da je u životu čeka velika operacija, ali činjenica da je stigla kući za nas je bila velika stvar. Ubrzo smo shvatili da je sklona avanturama i postali smo svesni da moramo jako dobro da pazimo na nju da se ne udari i ne povredi svoj egzomfalos - pojašnjava mama.

Očekuju da će ići na operaciju početkom 2021. godine.

- Iako se trudimo da je oprezna, teško je sa dvogodišnjacima. Još pokušava da preskoči trosed... Odvažna je, a to ponekad predstavlja stres, ali sve je to deo nje i zato je volimo - ističe Keli.

Iako veruju da će operacija doneti olakšanje jer neće morati da brinu o svakom pokretu svoje ćerke, Keli i Šon strahuju da će devojčica doživeti traumu zbog razdvajanja.

- Jako voli svoj stomačić. Kad je skinemo radi kupanja, u kadi trlja svoju izbočinu i tepa joj: "Ah, stomačiću". Jako je slatka, i ponosna. Ali bojim se kako će reagovati kad toga više ne bude. Sve je to malo zastrašujuće i postoje opravdane brige, ali Lorel je već prošla toliko toga da sam sigurna da će sve biti u redu - kaže Keli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija