• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr

29.08.2020

12:47

TITO I TUĐMAN SU OBOŽAVALI ISTO JELO, A SA JOVANKOM SMO UVEK IMALI PROBLEM ZBOG OVOGA! Kuvar Branko otkriva šta je sve morao da radi dok je spremao JELA ZA DRŽAVNIKE

Estrada

TITO I TUĐMAN SU OBOŽAVALI ISTO JELO, A SA JOVANKOM SMO UVEK IMALI PROBLEM ZBOG OVOGA! Kuvar Branko otkriva šta je sve morao da radi dok je spremao JELA ZA DRŽAVNIKE

Podeli vest

Ovaj čovek drži kulinarstvo u malom prstu.

Virtuoz Branko Ognjenović (66), poznatiji kao Medeni, Bjelovarac iz Zaprešića, s kutlačom u ruci obišao je svet, a kuvao je i Titu i Tuđmanu.

- Kuvarstvo je umetnost. To je izazov u kojem se moraš stavljati dva koraka unapred. Ponovno da se rodim, opet bih bio kuvar. Najsrećniji sam u kuhinji. Kuvar može biti samo onaj koji voli ljude. Nema veće nagrade nego da vidiš srećne goste s osmehom. Svojom hranom prenosim im dobre vibracije, emocije koje sam utrošio u to jelo - priča nasmejani Medeni, koji je osvojio gotovo sve što se u svetu kulinarstva osvojiti dalo, a najdraža mu je medalja s olimpijade u Erfurtu, gde je između 2000 kuvara i 56 nacija njegov tim dobio - bronzu.
Osim Titu i Tuđmanu, kuvao je Medeni drugim predsednicima države, Mesiću, Josipoviću, Kolindi i mnogima iz sveta politike, estrade, sporta, glume...

Foto: AP PHOTO

 


-  Interesantno je da se protokol kod Tita i današnji protokol vrlo razlikuju. Ondašnji je bio stroži. Znalo se sve, poštovali su se termini. U Beču sam jednom rižoto morao da pravim tri puta. Rekli su da će predsednik doći u to vreme. Međutim, kad je rižoto bio gotov, oni ti jave da će kasniti. Onda praviš drugi i onda opet ti kažu da se kasni. Bilo je tu svega. Postoje i probači hrane za takve visoke zvaničnike. Od svakog jela moraju se spremati uzorci koji se čuvaju u frižideru ako do bilo čega dođe da se mogu testirati. Postoje i ljudi koji dođu u kuhinju i sve pregledaju. Probači nekad probaju hranu a nekad ne. Za Tita su uvek probali, a posle to nisam primetio - priseća se. Zbog iskustva koje je godinama prikupljao u pripremi jela za diplomate, imao je, kaže, dosta slobodne ruke i nikad nije bio pod lupom. Imali su poverenja u njega, pa je samim time mogao ležernije i kuvati.

- Jasno, sve je to bilo u dogovoru ako se nešto treba izbeći. Napiše se, dogovori i odobri se meni - priseća se Branko, kojeg doslovno i na ulici vuku za rukav tražeći neki savet ili tek da ga pozdrave. Kako su i Tito i Tuđman bili Zagorci, obožavali su štrukle.

- Tito je više volio domaća jela. Jovanka je bila izbirljivija. Njoj smo morali pisati pet-šest menija da izabere što hoće. Na menijima je uvek bilo ribe, mesa, divljači... Tuđmanu su uvek nudili štrukle - priseća se Branko.

Kuvar mora sve da proba, inače mu nije mesto u kuhinji. Još kao najbolji učenik i pre završetka škole bio je na praksi na Brionima kod Tita. Za Tita je, kaže, radio i u zagrebačkom Interkontinentalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baba

pre 3 godine

Sledeći put stavite sliku IPAK NEKOG matorijeg da bi možda bilo moguće da je VIDEO a kamoli KUVAO za Tita

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija