• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: expresstabloid.ba

07.09.2020

15:03

ZBOG NJE SU PUCALI BRAKOVI, PRAZNILI SE NOVČANICI - Pevala je VLADARIMA, iz BEDE stigla do VRHA pa TRAGEDIJA promenila sve!

Estrada

ZBOG NJE SU PUCALI BRAKOVI, PRAZNILI SE NOVČANICI - Pevala je VLADARIMA, iz BEDE stigla do VRHA pa TRAGEDIJA promenila sve!

Podeli vest

Tužna sudbina!

Sofka Nikolić bila je jugoslovenska zvezda između dva svetska rata. Pevala je narodnu pjesmu, sevdalinku, romansu, a pevala je od vašara do pariške „Olimpije“.

Beda i neimaština

Sofka Nikolić rođena je Tabakovićima nadomak Šapca 1907. godine. Majka Persa je ostavila četvero dece da bi o njima Sofka brinula. Beda i neimaština naterali su je da sa 14 godina zapeva u kafani. Pevala je i po vašarima. Sa 16 godina postaje poznata, a sa 19 snima svoju prvu ploču u Berlinu „Kolika je Jahorina planina“ i „Kad bi znala dilber Stano“. U Zvorniku gde je pevala uz orkestar Paje Nikolića za kojeg se udala odlazi u Mostar, potom u Sarajevo gde je rodila svoju ćerku Mariolu.

Foto: Printscreen You Tube

U Parizu snima svoju drugu ploču. Pevačica iz siromaštva i kala uranja u raskoš i bogatstvo. Uz nju i njenu pesmu rasipala se bogatstva, raspadale porodice, gasila preduzeća i firme. Vladari su je pozivali na zabave. Zadnju paru svi bi davali za slušanje i gledanje Sofke. Na noge joj dolazili age i begovi i uživali u meraku uz pesmu minulih vremena. Šantić je plakao kada ju je slušao dok izvodi njegovu "Eminu“.

Gostovala je po svetskim metropolama, Parizu, Berlinu, Budimpešti, Beču, Pragu, Sofiji… Pevala u Skadarliji gde je vladala. Drugovala i zabavljala je Tina Ujevića, Nušića, Krkleca, Stanojevića, Ćorović…

Muzikolog Carl Brent Chillton pisao je studije o Sofki. Istraživajući muziku Saša Spasojević o njoj je napisao knjigu „Dert i suze“. Snimljen je i dokumentarni film o najtraženijoj pevačici u Evropi koja je do 33. godine snimila 55 gramofonskih ploča za godinu i po dana. U karijeri sto ploča a preko 200 pesama

Foto: Printscreen You Tube

Smrt ćerke

Blistavu karijeru prekinula je tragedije! Njena ćerka Mariola preminula je od tuberkoloze u banji Koviljači kad je imala 16 godna. To je katastrofalna crna tačka koja je donela Sofkinu odluku da prekine karijeru. Prodala je vilu na Topčideru, preselila se u Bijeljinu u malenu kućicu, a na groblju Pučile sagradila monumentalnu kapelicu za svoju ćerku. Živela je povučeno sve dok „sila zakon menja“ pa je ‘50. godine počela da radi po beogradskim kafanama.

Na kraju je završava u staračkom domu Banje Koviljače gde je i preminula 1982. godine. Počiva uz svoju ćerku u kripti.

Bis u „Mulen ružu“

Kad god bi gostovala u Parizu francuska metropola bila je oblijepljena Sofkinim slikama. U „Mulen ružu“ poziv na bis trajao je tri sata. Stoga ne čudi udvaranje popularnih i poznatih muškaraca tog doba poput Romana Novara, Rudolfa Valentina.

Foto: Printscreen You Tube

Popularnija od fudbalera

Na balkanskim prostorima zainteresiranost publike za njen nastup bio je veći i posećeniji nego na nogometnim reprezentativnim utakmicama. U beskonačno dugim redovima čekala se ulaznica koja je koštala „velike“ pare a neki su za kartu davali i dukate.

BONUS VIDEO:

OVAJ SJAJAN PAR ODUŠEVIO JE SVET! Plesom protiv siromaštva!

VELIČINA NIJE BITNA! Samo nam je ljubav potrebna!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija