• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. KOSTIĆ

13.11.2020

08:00

ZBOGOM, DRAGOJLO! POTRESNI DETALJI iz života MIRKA BABIĆA koji nas je napusio - ZBOG RAKA GRLA 3 GODINE NIJE GOVORIO!

Estrada

ZBOGOM, DRAGOJLO! POTRESNI DETALJI iz života MIRKA BABIĆA koji nas je napusio - ZBOG RAKA GRLA 3 GODINE NIJE GOVORIO!

Podeli vest

Potpuno je izgubio glas. Kad smo se poslednji put videli, samo se smejao dok je slušao kako se Aljoša Vučković i ja prisećamo naših studentskih dana, priča Feđa Stojanović

Glumac Mirko Babić (73) preminuo je juče u Kragujevcu od raka grla. Čuveni Dragojlo iz serije "Selo gori, a baba se češlja" više od tri godine se borio sa ovom opakom bolešću. Feđa Stojanović, koji je sa Mirkom bio u klasi na Fakultetu dramskih umetnosti, kaže da njegov prijatelj zbog bolesti poslednjih godina nije mogao ni da govori...

- Poslednji put smo se videli 2017. u Kragujevcu, kada je slavio 45 godina rada u matičnom Knjaževačko-srpskom teatru. Već tada nije mogao da govori, potpuno je izgubio je glas. Sedeo je na pozornici u nekoj fotelji i slušao Aljošu Vučkovića i mene dok smo mu za govornicom odavali počast za dugogodišnji rad. Bilo je to toplo i ujedno bolno veče - priseća se Stojanović za Informer.

Poslednji susret

Feđi je žao što Mirko tog dana nije mogao da razgovara s njima.

- Nakon zvanične ceremonije izašli smo i sedeli još malo ispred pozorišta. Aljoša i ja smo pričali, a Mirko se samo smejao, nije mogao glas da pusti. U očima mu se videlo da mu je drago što smo tu - priča glumac i objašnjava kada su se poslednji put čuli:

- Bilo je to pre mesec dana, kada sam sa svojom predstavom gostovao u njegovom gradu. Poslao sam mu poruku jer sam znao da ne može da govori. Zahvalio mi se i rekao da pozdravim sve kolege. Zbog pandemije koronavirusa mesecima nije izlazio iz kuće jer je spadao u rizičnu grupu.

Stalno se šalio

Radoš Bajić, koji je ulogu Dragojla pisao namenski za Mirka, kaže da je glumčev odlazak veliki gubitak za srpsku kulturu.

- Napustio me je moj brat i veličanstveni glumac. Družili smo se i poznavali 40 godina, bio je oličenje dobrote. Ne zna se da li je bio veći umetnik ili čovek. Divno je bilo sarađivati s njim u seriji "Selo gori, a baba se češlja". Uvek je bio raspoložen tokom snimanja i stalno smo se šalili. Nikada ga neću zaboraviti - kaže Bajić.

Pored uloge čuvenog Dragojla, Mirka ćemo pamtiti i kao Svetu u filmu "Pet hiljada metara sa preponama" iz 1989. Sa Radmilom Savićević igrao je i u komediji "Dr", a sporedne uloge je imao i u serijama "Vruć vetar" i "Moj rođak sa sela". Iza sebe ostavio je ćerke Tamaru i Katarinu. Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Mirko: Dopada mi se popularnost pod stare dane

Mirko Babić je široj javnosti postao poznat tek u svojoj 60. godini, i to zahvaljujući ulozi Dragojla u seriji "Selo gori".
- Dopada mi se medijska popularnost koja me je ovako nenadano snašla pod stare dane. Godi kada vas ljudi prepoznaju, kada im izmamite osmeh na lice, kada znate da ste uradili nešto vredno. Izgleda da mi je baš jedan ovakav Dragojlo nedostajao u karijeri - rekao je pre nekoliko godina Mirko o ulozi koja ga je proslavila.
Dragojlovi najpoznatiji citati iz serije "Selo gori" su "Nemo se ljutiš" i "Zajebao vek".

 

KOLEGE U ŽALOSTI

Ljiljana Stjepanović

Foto: Printscreen You Tube


- On je najbolji čovek kog sam upoznala u poslednjih 20 godina. Odlično smo sarađivali i lepo se družili. Bio je jedan od najsjajnijih srpskih glumaca.

Aljoša Vučković
 

Foto: printscreen you tube RTV HIT

- Mirko je bio moj dobar drug i mnogo mi je žao što je izgubio bitku. Nismo se viđali jer je živeo van Beograda, a i zbog ove situacije nismo ni imali priliku. Znam da je bio bolestan i baš mi je žao.

Nenad Okanović

Foto: rts.rs/printscreen

- Napustila nas je još jedna glumačka legenda i jedno predivno ljudsko biće. Dragi Mirko, Srbija te nikada neće zaboraviti. Počivaj u miru, prijatelju.

Suzana Mančić

Foto: Printscreen You Tube

- Bio je vedar, uvek raspoložen, nikada mu ništa nije bilo teško, nije se žalio ni kada ga je bolest načela. Gore ga čekaju brojne kolege koje su otišle u legendu. Neka ga anđeli prate.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
veljko živković

pre 2 godine

Мирко Бабић је српски глумац. Мирко Бабић је познат по улози Драгојла из серије "Село гори, а баба се чешља" глумио историјске личности као што су: Хенри Хигинс у представи „Пигмалион“, Прометеј у представи „Оковани Прометеј“, Војвода Станоје Главаш у представи "Станоје Главаш", Краљ Стефан Твртко Први Котроманић, Пушкар Јерг, Константин Михаиловић у документарно-играној серији "Косовски бој", Митрополит Павле Ненадовић, Митрополит Вићентије Јовановић, Вук Стефановић Караџић у документарно-играној серији "Велика Сеоба Срба", Стојан Новаковић, Милован Миловановић, Јеврем Симић, Генерал Никола Иванов, Генерал Милош Божановић у документарно играној серији "Балкански ратови", Краљ Лир у представи "Краљ Лир", Свети Сава у представи "Од Растка до Светог Саве", Владика Николај Велимировић у ТВ серији "Писмо Владике Николаја Велимировића", Галилео Галилеј у монодрами "Галилејев живот", Војвода Јаков Ненадовић у документарно-играној серији "Трагом Карађорђа", Вожд Карађорђе Петровић у серији "Карађорђе и позориште", Јоаким Вујић у представи "Чудо по Јоакиму", Прота Матеја Ненадовић у представи "Конак у Крагујевцу", Марко Трифковић у серији "Последња аудијенција", Констанције Први Хлор у представи „Константин“ и Антон Чехов у представи "Три сестре". Мирко Бабић је био сјајан глумац и нека му је вечна слава.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija