• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir.rs

15.12.2020

16:13

Evo ko će NASLEDITI Džejevu PENZIJU OD 1.500 EVRA - ISPUNJAVA SVE USLOVE! Ovo su svi detalji!

Estrada

Evo ko će NASLEDITI Džejevu PENZIJU OD 1.500 EVRA - ISPUNJAVA SVE USLOVE! Ovo su svi detalji!

Podeli vest

Nada Ramadanovski, bivša supruga pokojnog pevača Džeja Ramadanovskog, ispunjava sve zakonske uslove da nasledi njegovu penziju koju je za života stekao i primao iz Austrije.

Džej je pre tri godine imao tešku operaciju srčanih zalizaka, zbog čega je na ime invalidske penzije ostvario pravo na mesečnu naknadu od 1.500 evra. 

Podsetimo, Džej i Nada su bili više od 15 godina u braku, tokom kojeg su dobili ćerke Anu i Mariju.

PLAĆAO POREZ I SOCIJALNO OSIGURANJE

Naime, on je godinama uredno plaćao porez i socijalno osiguranje u Austriji, zahvaljujući čemu je dobio visoku penziju, a sada, prema tamošnjem zakonu, njegova bivša supruga Nada ima pravo da nasledi penziju, a to je potvrdila i advokatica Nevena M. Marković.

Foto: Informer

- Porodične penzije u Austriji odobravaju se preživelom supružniku, a odnosi se i na razvedenog supružnika i decu umrlog roditelja, ako su ispunjeni propisani uslovi. Razvedeni supružnici imaju pravo na porodičnu penziju udovca do momenta dok ne zaključe novi brak, ako je osiguranik u trenutku smrti imao obavezu da im plaća izdržavanje, odnosno alimentaciju koja je prispela pre razvoda braka. U ovom slučaju je visina penzije ograničena do visine mesečnog izdržavanja i ne može biti viša dosuđena - kaže pravnica i objašnjava koje uslove mora da ispuni Nada Ramadanovski da bi stekla Džejovu penziju.

Foto: TV Pink printscreen

Porodična penzija pripada udovici u punom iznosu ako su ispunjeni sledeći uslovi: brakorazvodna presuda sadrži izreku prema članu 61 stav 3 zakona o braku, odnosno da je tužilac isključivi ili pretežni krivac za poremećaj braka, ako je brak trajao najmanje 15 godina i ako je udovica u trenutku nastupanja pravnosnažnosti brakorazvodne presude napunila 40 godina života. U slučaju da su ova tri uslova ispunjena, udovica ostvaruje pravo na porodičnu penziju u punom iznosu - zaključila je Markovićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Prava stvar

pre 3 godine

Zasto ovako nesto nasa drzava ne ugradi u svoje Zakone, a ne da se ugleda na druge kada se od naroda uzima? E nasa drzavo, nemas ti ni za penzionere sa 40 godina staza, a kamoli za bivse supruznike. Bruka.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija