• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.01.2021

10:59

HRVATSKA se nije promenila od '90-ih, I DALJE SU ZAGAĐENI NACIONALIZMOM! Ovako je govorila Mira Furlan, A JEDNU TAJNU JE SA SOBOM ODNELA U GROB!

Estrada

HRVATSKA se nije promenila od '90-ih, I DALJE SU ZAGAĐENI NACIONALIZMOM! Ovako je govorila Mira Furlan, A JEDNU TAJNU JE SA SOBOM ODNELA U GROB!

Podeli vest

Prva asocijacija na preminulu glumicu, Miru Furlan, su kultni filmovi po kojima je pamte širom bivše Jugoslavije. Ali nešto, što je mnogo veće od svih njenih uloga po čemu će ostati zapamćena, je dostojanstvo koje je uspela da zadrži u najtežim momentima života

Tokom devedesetih godina prošlog veka u Zagrebu je doživela udarce koji su je potpuno slomili, ali na uvrede nije reagovala uvredama, na sve ružne reči je ćutala, a na napade je reagovala - odlaskom.

Poznata glumica, nikada nije krila da je odlazak sa ovih prostora videla kao jedino rešenje tokom nemira koji su zahvatili region. U vreme kada je mržnja između Srba i Hrvata bila sve veća, Mira Furlan je bila meta predrasuda i negativnih komentara, što zbog svojih stavova prema ratu u zemlji, tako i zbog veze sa svojim suprugom Goranom Gajićem.

Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Uprkos svemu, jedna je od retkih koja nije bila ostrašćena nacionalizmom, kod Mire je ljubav bila i ostala jedina zvezda vodilja!

Pretnje smrću na dnevnom nivou

Često je posećivala psihijatra, zbog čega je takođe bila izložena osudama javnosti. Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu, oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 pretnji smrću.

Foto: Beta

Mira Furlan
O životu u Americi

- Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ne zna gde je tačno bila zemlja zvana Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gde su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali znam da je ogroman broj Amerikanaca koji nemaju pasoše, jer im nikad nije palo na pamet da putuju izvan svoje ogromne zemlje. Tako da je za njih priča o nekom, navodno, visokom statusu u nekoj opskurnoj zemlji za koju nisu čuli ni dok je postojala, a kamoli kad je prestala da postoji, jedna potpuno neuverljiva i mutna priča - ispričala je svojevremeno Mira.

Bigrafija Mire Furlan

Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini, a važila je jednu od najboljih i najlepših glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Mira Furlan je rođena 1955. godine u Zagrebu i igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, među kojima su najpoznatiji televozijska serija "Put u Vučijak" i filmovi "Otac na službenom putu" Emira Kusturice i "Lepota poroka" Živka Nikolića.

U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji Babilon 5 i po ulozi Danijel Ruso u seriji Izgubljeni.

Mira Furlan bila je jedna od najlepših glumica iz bivše Jugoslavije.

Hrvatskoj nije oprostila

- Tokom svog boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom koji se nije promenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila da tu, zapravo, više nemam šta da tražim. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti. Nemamo drugog izbora.

Na pitanje da li se pomirila s prošlošću odgovorila je:

- Pravo je pitanje: jesam li se zaista pomirila s prošlošću, jesam li joj "oprostila" i jesam li uspela da prihvatim sadašnjost. Odgovor: Radim na tome.

Koliko je bolela izdaja zna samo ona, a da li im je oprostila nikada nećemo saznati, Mira je tu tajnu sa sobom odnela u grob! 

Ovako je poznata glumica govorila o nacionalizmu u bivšoj Jugoslaviji:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija